1 av 2
Mats Berg, ordförande i Girjas sameby. Foto: Hans Sternlund/SVT Nyheter Norrbotten
2 av 2
Mats Berg, ordförande i Girjas sameby. Foto: Hans Sternlund/SVT Nyheter Norrbotten
#GirjasMotStaten

Matti Berg: Blir tårögd när staten ifrågasätter min rätt att existera

Intervju med Matti Berg, ordförande i Girjas sameby
8:18 min

På måndag startar hovrättsförhandlingarna i Girjasmålet, en tvist som väckt starka känslor. Matti Berg som är ordförande i Girjas sameby har blivit något av en frontfigur för Girjas kamp mot staten.

2009 stämde Girjas sameby och SSR svenska staten för att få reda på vem som har rätt att förvalta småviltjakten och fisket på samebyns område ovanför odlingsgränsen.

I februari 2016 kom domen i den sju år långa tvisten där samebyn vann i Gällivare tingsrätt mot staten.

I dagens program berättar Matti Berg bland annat om den starka upplevelsen av att vinna över staten i tingsrätten, hur det varit att följa processen alla dessa år, samt hur han ser på saken i sin helhet.

– Det är en så stark upplevelse att jag har svårt att referera till det överhuvudtaget utan att bli känslomässigt berörd, det var en fantastisk stor dag, säger Matti berg.

Svenska staten överklagade domen till hovrätten och på måndag startar hovrättsförhandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".