Håkan Jonsson med kaffe i handen i foajen.
1 av 2
Håkan Jonsson tar en kaffe i pausen. Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi.
Ingrid Inga, Samelandspartiet
2 av 2
Ingrid Inga, Samelandspartiet Foto: Maria Dahlgren/SVT Sápmi
Sametinget

Språkprojekt är ett av de lägst prioriterade

2:29 min

Sametinget delar årligen ut cirka två miljoner kronor till mindre projektansökningar inom flera olika ämnen. Nu visar en granskning att Sametinget bara lagt drygt hundra tusen på språkfrämjande projekt de tre senaste åren.

- Det är väl såhär vi har ju under de här sista 10-15 åren fått allt mindre pengar att fördela, så det är väl ett naturligt led i det. Sen är det ju såhär att Sametinget behåller ju inga pengar, utan de här pengarna har ju utbetalats på ett eller annat sätt, säger tidigare styrelseordförande Håkan Jonsson från Jakt- och fiskesamerna.

Under tre år har Sametinget fått in tolv ansökningar till projekt för att främja de samiska språken. 

De språkfrämjande projekten har tillsammans ansökt om 1,8 miljoner - men nu visar det sig att Sametinget endast har beviljat 102 500 kronor till språkprojekt under de tre senaste åren.

Håkan Jonsson berättar att det länge har varit en utmaning för politiken hur de ska fördela pengar, men att förra styrelsen tog ett beslut i augusti i år om att Sametinget ska utarbeta riktlinjer för hur medlen utbetalas - så att de kan styra pengarna på ett tydligare sätt.

Ingrid Inga från Samelandspartiet sitter nu som ordförande i kulturnämnden, som alltså bestämmer vilka projekt som finansieras av Sametinget, och att förra styrelsen inte har prioriterat språket är inte bra enligt henne. Hon menar att förra styrelsen har prioriterat innovativa och nyskapande samisk kultur och dit hör inte det samiska språket säger hon.

- Det är väldigt lite när man tittar på det. Det beror på att den förra styrelsen har prioriterat innovativ och nyskapande kultur, och dit hör inte språket, det är annat som hör dit. Då går det också att förstå varför det gått så lite pengar till språkprojekt. Men det är väldigt fel eftersom grunden i den samiska kulturen är språk och de samiska näringarna, och naturen, marken och vattnet, säger Ingrid Inga.

Projekt som inte går att kategorisera som forskning, teater, dans språk, duodji, bild, litteratur, musik eller film faller under kategorin "övrigt". Under övrigt hör till exempel kulturevenemang eller idrottsmästerskap.

Mest pengar har tinget delat ut under kategorierna musik och Jojk med 1,8 miljoner, samlingskategorin "övrigt" med 1,4 miljoner, och kategorin Media och Film med 1,1 miljoner.

-Jag tror det handlar om att vi har lite pengar, och vi har inte haft den här överblicken hur vi har fördelat de här pengarna, utan medlen har förmedlats från år till år utan att vi har tittat bakåt. Nu vill vi med det här beslutet att det här ska medlen gå till, till exempel språk, och vi ska även kunna mäta resultatet. Säger Håkan Jonsson, i Jakt- och fiskesamerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista