Hans Geibrink
Hans Geibrink, Svenska Jägareförbundet. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
#GirjasMotStaten

Fjälljakt - en viktig fråga för Svenska jägareförbundets medlemmar

4:59 min

Girjasmålet är viktigt för Svenska jägareförbundet och dess medlemar. Förbundet följde tingrättsförhandlingarna i Gällivare och har även tänkt följa hovrättsförhandlingarna i Umeå som börjar i nästa vecka.

– För att fjälljakts frågan är viktig för många av våra medlemmar och vi ser det som en värdefull tillgång som vi vill värna om, säger Hans Geibrink är som jaktvårdskonsulent med ansvar för fjälljakt- och kustjaktfrågor.

Geibrink menar att domen i tingsrätten var fel som gav Girjas sameby rätten till jakt och fiske inom samebyns område ovan odlingsgränsen.

Svenska jägareförbundet ser det som ett problem att domen stängde ute många som jagat och fiska i det här området - både samer och icke-samer - som de anser rimligtvis har samma rätt till det. 

Jägarförbundet menar att man i domslutet slog fast att samer och andra jagat i området under mycket lång tid, men att domslutet sa något annat

– Men sedan när det kommer till vem som ska äga det här då tar man bara en mindre grupp och säger att dem som ska ha ägande rätten och inte hela gruppen som har jagat där tidigare, säger Hans Geibrink.

Geibrink säger att man kommer acceptera om också hovrätten dömer till Girjas fördel. Han berättar att det finns en stor oro bland de som bor och jagar inom det område som domen avser, dvs Girjas samebys område ovan odlingsgränsen. Det finns en rädsla att det ska leda till försämringar för de som bor och jagar där.

Hur det skulle påverka Svenska jägareförbundets medlemmar om samebyn vinner i hovrätten vågar inte Geibrink svara på:
– Det här gäller nu området som finns inom Girjas sameby så att det är inte per automatik att det här skulle gälla inom övriga samebyar. Sen beror det ju på, om Girjas vinner, hur dem beslutar att hantera jakten i det här området, säger jaktkonsulent Hans Geibrink på Svenska jägareförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista