Allhelgonacupen Foto: SVT Sápmi

Allhelgonacupen lockar spelare från hela Sápmi

1:27 min

Till helgen ska det avgöras vilket av dam- respektive herr lagen som står segrare i årets Allhelgonacup. Spelare från hela Sápmi finns representerade i årets laguppställningar.

I år är det färre lag än vanligt anmälda till cupen säger arrangören Carola Johansson som tror att cupen kommer att leva vidare.

- Det är ju trist i och med att vi är van att ha mycket lag och liv och rörelse, de är en generationsväxling nu, de är de äldre som sätter skorna på hyllan och de kommer yngre. Cupen kommer nog att leva vidare för att ungdomarna nu är på och vill vara med och arrangera och de är ju skönt.

Gällivare sameförening arrangerar den traditionella fotbollscupen. Trots sviktande intresse är 13 lag anmälda till årets cup som hålls i sporthallen i Malmberget.

Det är 5 damlag och 8 herrlag där vinnarna får 4000 kronor samt ansvaret och äran att ta hand om vandringspriset fram till nästa år.

- Cupen är jätteviktig och den har ju funnit i över 30 år den är viktig som kultur-, mötes- och idrottsplats, säger Carola Johansson.

Tidigare år har föreningen ordnat dans under kvällen, men då det varit stökigt och skriverier i media i samband med kvällsaktiviteter, har man i år valt att endast anordna själva cupen som är en viktig mötesplats för samer.

- Idrott och alkohol hör inte ihop, de är ju en mötesplats och jag ser fram emot att få träffa alla. Säger Arrangören Carola Johansson i Gällivare sameförening.

Första matchen  är klockan 9.00 på lördag morgon den 4 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista