Fjällräv. Foto: SVT
Fjällräven är ett av de djur som syns i Sveriges nyaste naturreservat, Skåarnja i Stekenjokk. . Foto: SVT

Artrik fjällnatur skyddas i Stekenjokk

Nu är det klart att över 36 000 hektar fjällnatur vid Stekenjokk i nordvästra Jämtland blir naturreservat. Därmed stärks skyddet i ett artrikt område som flera gånger utsatts för äggplundring och andra artskyddsbrott.

Regeringen har beslutat att inte ta upp överklagande till behandling och därför vinner beslutet från Jämtlands länsstyrelse i somras laga kraft, skriver Natursidan.

Området är lättillgängligt eftersom Vildmarksvägen gör att besökare kan ta sig med bil ända upp till kalfjället. Flera år i rad har länsstyrelsen beslutat om tillträdesförbud under delar av sommaren för att skydda häckande fjällfåglar.

Det nya reservatet, som får namnet Skåarnja, är ett av Skandinaviens främsta område för fjällräv. Både järv och björn rör sig där och det rymmer en rik fjällflora liksom fåglar som ljungpipare, ringtrast, blåhake, videsparv, lappmes och snösparv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista