Agnes Maria Rimpi, Jokkmokk Foto: Privat
Agnes Maria Rimpi, Jokkmokk Foto: Privat

Snart kommer en ny renmärkesbok

Tycker du att det är svårt att hitta rätt renmärke när du är i skogen eller utan dator? Då finns snart en lösning för några av samebyarna. Det är två unga tjejer som har startat ett UF företag för att förverkliga sin idé om en ny renmärkesbok. En av dem är Agnes-Máriddjá Rimpi.

- Det är ju för att den senaste märkesboken kom för 7-8 år sedan och den börjar bli väldigt använd. Det har kommit många nya märken och många ägarbyten. Så då tänkte vi att det kan vara bra men ny, att någon tar tag i att göra en ny bok.

Boken finnas att köpa på lokala affärer, efter att projeket avslutats i april 2018. Det som gör Rimpi och Osnes renmärkesbok speciell är att två av Gällivares samebyar finns representerade, de är Unna tjerusj och Gällivare Skogssameby. Förutom de, finns renmärken tillhörande Sirges- Tuorpun-, Slakka-,Udtja- och Jåhkkågasska tjielldes märken.

- Vi har pratat och frågat människor och när vi sa att vi hade planer på att göra en ny märkesbok så fick vi många bra responser, de var många som vill köpa.

De två har startat ett så kallat UF-företag, Ung Företagsamhet. Det är en utbildningsorganisation i Sverige vars mål är att utbilda gymnasieelever i företagande. Utbildningen är sex månader, under den korta tiden hinner tjejerna inte gör någon digitalversion utan får nöja sig med boken. Renmärkesboken ska vara liten och behändig.

- Upp på kalvmärkningarna finns ingen mobiltäckning, Där går det inte att ha den i digitalform utan man vill vi gärna ha den i bokform.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".