1 av 2
Det är de här markerna i Gällivarefjällen som det handlar om. Foto SVT.
2 av 2
Det är de här markerna i Gällivarefjällen som det handlar om. Foto SVT.
#GirjasMotStaten

Sex veckors hovrättsförhandlingar väntar

Vem är det som ska ha bestämmanderätten över småviltsjakten och fisket i området där Girjas samebys renar går? De båda parterna förbereder sig för hovrättsförhandlingarna som drar igång på måndag.

Gällivare tingsrätt beslutade 2016 att det är Girjas sameby som har jakt- och fiskerätten på renbetesmarkerna i Gällivarefjällen. Det är samma bevisning som nu kommer behandlas i hovrätten, och de båda parterna har samma syn i målet som tidigare. 

-  Jag tycker det är skönt att vi kommit så här långt efter alla år. Även om staten är markägare så fanns den samiska rätten och samebyns rätt där när staten blev markägare och då kan inte den berövas samebyn, säger advokaten Peter Danowsky. 

Hovrättsförhandlingarna är planerade att pågå i sex veckor.

-  Statens uppfattning är helt klar, att både historiskt och enligt den lagstiftning som gäller är det staten som har den här äganderätten och den rätt enligt de lagar som vi har stiftat gemensamt i vår demokrati, säger justitiekansler Anna Skarhed.  

Många är intresserade och kommer att följa rättegången. En av de är Birgitta Isaksson, styrelseledamot i Jägareförbundet i Norrbotten. Hon är orolig för att det blir mer begränsningar i jakt, fiske och skoteråkning om samebyn vinner målet.

-  Jag såg nyss att upplåtelsen av jakt och fiske i Norrbotten rör 30-40 000 personer på ett år. Vi tror på den modellen som finns idag, det finns säkert saker att slipa på där, men det kan inte bli bättre med enskilda samebyar som faktiskt är ekonomiska föreningar, det är företagare det handlar om. 

Girjas samebys ordförande Matti Berg hoppas och tror att hovrätten kommer ha samma syn i målet som tingsrätten. 

-  Vi driver inte det här målet för att exkludera andra från jakt och fiske, utan det är för att kunna styra renskötseln på ett vettigt sätt, för renens bästa.

Kan du förstå de som är oroliga?

-  Jag kan förstå oron, men jag tror vi måste sätta oss över den. En lokal samisk förvaltning måste vara bättre än en myndighet som sitter långt härifrån, säger Girjas samebys ordförande Matti Berg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista