Eivind Torp, docent i juridik vid Mittuniversitet.
Eivind Torp, docent i juridik vid Mittuniversitet. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
#GirjasMotStaten

Expertens tips: kommer gå till Högsta domstolen

36 min

På måndag börjar förhandlingen i hovrätten i Umeå mellan Girjas sameby och staten. Inför processen har vi pratat med vår juridiske expert Eivind Torp.

I tingsrätten i Gällivare vann Girjas sameby men staten överklagade. Vår juridiske expert Eivind Torp som analyserat målet säger såhär om varför han tror samebyn vann i första instans.

- Ja. De har lyckats visa att området har brukats av samer under mycket lång tid. Att samerna i princip har varit ensamma om bruket och att de inte har mötts av motstånd från andra. Då har domstolen fastställt att samerna hade jakt och fiske rätten innan staten blev markägare till området. Och det är kärnpunkten i tingsrättens dom, säger Eivind Torp.

2009 stämde Girjas sameby svenska staten för att veta vem som har rätten att förvalta småviltsjakten och fisket på Girjas samebys renbetesmarker i fjällen. 2016 vann Girjas sameby över staten i tingsrätten men staten överklagade.

Förhandlingarna som inleds på måndag i hovrätten för övre Norrland i Umeå kommer att pågå ända fram till mitten på december. Statens starkaste kort i förhandlingarna menar Eivind Torp handlar om vissa frågor som är rättsligt utmanande. Till exempel den att staten som markägare inte har jakt- och fiskerätten.

- Det vanliga i fastighetsrättsligt tänkande är ju att markägaren har hela rättighetskatalogen till marken. Det som tingsrättens dom innebär är ju att staten som markägare inte har jakt och fiskerätt och att en annan, nämligen samerna, har den rätten och kan förfoga över den rätten, säger Eivind Torp.

Under stora delar av tiden kommer domstolen att spela upp ljudbandsinspelningar från förhandlingarna i tingsrätten. Eivind Torp menar att det är ett principiellt viktigt mål och såhär säger han om vad han tror händer efter att domen kommer.

- Mitt tips är att detta mål kommer att gå till högsta domstolen. Det finns egentligen inget som skulle tyda på något annat. Dels är det väldigt principiellt viktiga frågor, dels är det stora ekonomiska och sociala värden som berörs i målet. Det finns som jag ser det inget skäl till att högsta domstolen inte skulle släppa upp ett sådant mål, säger Eivind Torp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista