Jannie Staffansson. Foto: Privat
1 av 2
Jannie Staffansson, Samerådets rådgivare i klimat- och miljöfrågor. Foto: Privat
Johanna Lissinger Peitz, Sveriges chefsförhandlare under cOP23. Foto SVT.
2 av 2
Johanna Lissinger Peitz, Sveriges chefsförhandlare under cOP23. Foto SVT.

Urfolkens röst viktig fråga på klimattoppmötet

I dag drar COP23 i gång, FN:s klimattoppmöte som i år hålls i tyska Bonn. Frågan om urfolkens roll i klimatförhandlingarna är en av de stora punkterna på mötet.

Årets COP-förhandlingar ses av många som ett mellanmöte inför nästa års möte i Polen. Det är dock en del stora frågor som det ska beslutas om i Bonn. I Parisavtalet finns införhandlat en urfolksplattform, under de här två veckorna ska det tas beslut om hur den ska se ut och vad den ska innebära.

Målsättningen har varit att få med urfolken i klimatförhandlingarna och bättre kunna använda sig av deras traditionella kunskap i kampen mot klimatförändringarna. Enligt Samerådets representant i Bonn, Jannie Staffansson, kan det bli både succé eller platt fall.

-  I den bästa av världar så skulle det innebära att urfolken får en röst i klimatförhandlingarna, för det har man inte nu. Det kan bli en jättebra plattform, eller också kan det bli ingenting av det. Det beror på vad staterna är villiga att göra i den här frågan.

Förhandlingarna hålls i tyska Bonn, men det är Fiji som är värd för mötet. Från Fiji har man sagt att urfolksplattformen är en viktig fråga. Sveriges chefsförhandlare Johanna Lissinger Peitz säger att Fijis representanter tagit upp urfolksplattformen som en viktig fråga vid möten inför COP23.

-  Parisavtalet etablerade plattformen men nu är det dags att fylla den med innehåll. Vi har haft stort engagemang från Sametinget i den här frågan, säger Johanna Lissinger Peitz, som även är en av tre chefsförhandlare för EU.

"Vi vet att vi måste göra mer"

En annan viktig punkt för årets klimatförhandlingar är den så kallade regelboken för Parisavtalet. Den ska slutförhandlas i Polen 2018, men förhoppningarna är att man på årets möte tar stora steg inför nästa års beslut.

-  Det handlar om hur vi ska genomföra Parisavtalet. Det behövs verktyg för rapportering och uppföljning för att vi ska kunna se att vi är på väg i rätt riktning. Det är även viktigt att kunna öka ambitionen i avtalet. Vi vet att vi måste göra mer, säger Johanna Lissinger Peitz.

Jannie Staffansson, som är Samerådets rådgivare i klimat-och miljöfrågor, menar också att staterna måste göra mycket mer än det som står i Parisavtalet för att nå klimatmålen, och längre. Enligt Parisavtalet ska uppvärmningen stanna under två grader, gärna 1,5. 

-  Parisavtalet i sig är ett väldigt svagt avtal. Om staterna menar allvar med att stoppa och förhindra fortsatta klimatförändringar så måste de öka ambitionen. Det kan de göra genom att avsätta seriös finansiering till omställningen.

USA kommer vara med i Bonn

Frågan om USA:s vara eller icke vara i Parisavtalet är något som överskuggat diskussionerna om avtalet sedan Donald Trump tillträdde som president. Enligt Johanna Lissinger Peitz så kommer en amerikansk delegation närvara i Bonn.

-  De har sagt att de kommer att delta aktivt och konstruktivt. Vad det betyder får vi se när vi börjar förhandlingarna. Vi ska även komma ihåg att 169 länder nu har ratificerat Parisavtalet, och vi har sett en betydande ökning sedan förra året när Trump blev vald som president.

Två veckors förhandlingar drar nu igång 

Trots att mötet drar i gång officiellt i dag har många redan under helgen anlänt till Bonn för förberedande möten eller workshops.

Förhandlingarna pågår under två veckor. De tre sametingen har representanter i de norska, svenska respektive finska delegationerna i Bonn.

Samerådets Jannie Staffansson hoppas att COP23 avslutas med en bra plan för en urfolksplattform.

-  Överlag är förslagen på plattformens struktur och funktion otroligt diversifierade. Allt från en bra kropp där vi verkligt kan påverka förhandlingarna har föreslagits, till att plattformen bara ska vara en hemsida.  

Sameradion och SVT Sápmi kommer ha ett team på plats i Bonn under förhandlingarnas sista vecka. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".