Rebecka Forsgren, jobbar på Tráhppie och sitter i Saminourras styrelse.
Rebecka Forsgren, jobbar på Tráhppie och sitter i Saminourras styrelse. Foto: Amanda Darehed/Sveriges Radio

Samernas ungdomsförbund om vikten av kulturhuset Trápphie

4:54 min

Det samiska kulturhuset Trápphie i Umeå riskerar att läggas ned. Nu reagerar Rebecka Forsgren, styrelseledamot i Sáminuorra.

Sedan kulturhuvudstadsåret 2014 har den ideella föreningen bakom kulturhuset halverat sin omsättning å tvingats banta ner personalstyrkan.

De senaste åren har de statliga bidragen till Umeå sameförening minskat. Statens kulturråd bidrog 2015 med 500 000 kronor och senast med 200 000 kronor. Region Västerbottens stöd har stått oföränderligt trots att föreningen har sökt högre belopp. Umeå kommun har tidigare bidragit med ungefär 1,1 miljon kronor och det sammanlagda statliga bidraget är inte ens hälften av de pengar som kommunen ger.

Rebecka Forsgren jobbar på Trápphie och är även med i Sáminuorras styrelse. Hon menar att det är helt oacceptabelt att de ska behöva lägga ned kulturhusets verksamhet.

– Det är en lokal för ungdomar, äldre och alla åldrar där emellan. Desutom är det ett samiskt kulturhus och det ska den svenska staten ta hänsyn till, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista