Sáminuorra årsmöte 2016 Saxnäs: Marsfjällen och Kultsjön.
Bilden har inget med artikeln att göra. Marsfjällen och Kultsjön. Foto: Magnus Ström /Sameradion & SVT Sápmi
Radio Sápmi

Klämdes fast under skotern - kunde ha frusit ihjäl

8:15 min

Renägaren Pär Björn Blind körde omkull med skotern och fastnade svårt med benet under skotern och tog sig inte lös. Han larmade SOS Alarm men på grund av en felbedömning så dröjde hjälpen.

Det var under förra torsdagen som renskötaren Pär Björn Blind från Vilhelmina Södra sameby utförde sitt vardagliga renskötselarbete uppe till fjälls som olyckan var framme.

I väglöst land satt Pär Björn fast under skotern och han försökte förgäves ta sig loss. Utan mobiltäckning och långt från närmsta väg var enda utvägen att larma SOS Alarm, Pär Björn kunde inte själv uppskatta om han var skadad eller ej men han förstod tidigt att kommer inte hjälpen i tid så skulle han frysa ihjäl.

– Jag hade klämt mig så jag kände inte om jag hade något ben kvar berättar Pär Björn.

Men hjälpen dröjde och han fick vänta över två timmar innan räddningspersonal var på plats.

– Minuter och timmar försvann, jag hade legat ett bra tag. Så jag ringde 112 igen för att fråga vart tog den där helikoptern vägen som skulle komma? Svaret från SOS Alarm var svävande och att dom höll på att undersöka saken säger han.

Helena Söderblom är presschef hos SOS Alarm. Hon menar att man i detta fall inte bedömde det som ett akut vårdbehov, men det ändrades sen på grund av andra faktorer, som exempelvis kylan i området där Per Björn befann sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista