Vit vaja i hägn med nyfödd renkalv, Udtja sameby. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
1 av 3
Vit vaja i hägn med nyfödd renkalv, Udtja sameby. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
Renar i hägn i Udtja sameby. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
2 av 3
Renar i hägn i Udtja sameby. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
Jens Frank. Jenny Svennås-Gillner/SLU
3 av 3
Jens Frank, Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: Jenny Svennås-Gillner/SLU

Inte lönsamt föda renkalvar i hägn

Lars-Henrik Stokke: Det är enorma kostnader
2:26 min

Renkalvning i hägn är inte lönsamt – det slår forskare vid SLU fast i en rapport. Riktad jakt är mer effektivt för kalvöverlevnad.

Idag publicerar forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet sin rapport om åtgärder för att minska antalet björndödade renkalvar.

Forskaren Jens Frank berättar att i princip inga kalvar dödas av björn om de föds i hägn, men att metoden är dyr, och kalvarna som föds blir sjukare och magrare:

- Så företagsekonomiskt så lönar sig inte den åtgärden idag i någon sameby - utan det krävs bidrag från staten för att det över huvud taget ska vara möjligt att genomföra den.

Sveriges lantbruksuniversitet har utvärderat två åtgärder för att minska björndödade kalvar, dels kalvning i hägn och områdesriktad jakt på björn. Studien gjordes i samarbete med Udja sameby och Gällivare skogssameby.

Udtja sameby har stora problem med att björn äter kalvar på våren, och forskare har tidigare uppskattat att förlusterna till mellan 300 000 och en miljon kronor.

Studien som presenteras idag visar att kalvning i hägn inte är ekonomiskt lönsamt för någon sameby, på grund av extra kostnader för arbete, stängsel, och foder.

Eftersom renarnas avföring hamnar på marken i hägnet drabbas också kalvarna av sjukdomar på grund av föroreningar i mat och vatten.

Forskarna skriver även att en hage inte bör innehålla fler än 200 vajor som kalvar, vilket innebär att en hjord med bara några hundra vajor skulle kräva enorma anläggningar för kalvning.

Renskötaren Lars-Henrik Stokke, från Udtja sameby, håller med.

-Det är ohållbart i längden, det är ju såna enorma kostnader och ett enormt jobb. Vi lägger enorma summor på foder, stängsel och ombyggnationer.

Den andra åtgärden för att minska dödade kalvar är riktad jakt i kalvningslandet. En minskning på 30 procent av björn, ger också en minskning på 30 procent av dödade kalvar.

Forskarna skriver att riktad jakt vore en "effektiv åtgärd för att på lång sikt minska eller begränsa antalet björnar inom hela eller större delar av renskötselområdet."

Forskaren Jens Frank vill inte ta ställning för någon metod, utan berättar bara att SLU har undersökt vilken effekt kalvning i hägn och områdesriktad jakt har på antalet björndödade kalvar.

-Det vi framför i vårt förslag är att man inte binder upp sig vid någon av åtgärderna, för ingen av dem har potential att fungera i stor skala som en generell åtgärd över hela landet utan att man gör det möjligt för samebyarna på lokal nivå att välja i vilka områden som de finner att de olika åtgärderna passar bäst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".