Máret Rávdná M Buljo. Foto: Lars-Ola Marakatt / SR Sameradion
Máret Rávdná Buljo. Foto: Lars-Ola Marakatt / SR Sameradion
Buorre iđit Sápmi

Samiska smaker i TV på bästa sändningstid

Máret-Rávdná Buljo: Dat lea hui somá ja vehá čagaldahtta čoavjjis.
7:31 min

Idag är det permiär för SVT Sápmis nya serie, Smaker från Sápmi. I programmet får vi följa fyra matprofiler baserade i Sápmi. En av dem är Máret Rávdná Buljo och hon gästade dagens Buorre idit sápmi.

Programmet kan du se på SVT Play.

– Det känns nästan som dagens premiärdag har kommit allt för snabbt. Det känns också roligt att idag visas första delen av serien. Det kittlas i magen av den tanken, säger Máret Rávdná Buljo.

Hur har det varit att göra mat framför kameran?

– Det har varit mycket jobb med att göra mat framför kameran. Ibland har man fått göra om vissa saker och ibland har man fått arbeta sakta för att få de fina bilderna. Ibland har det också blivit för mycket salt på grund av att det spelas in och då har man fått göra om allt igen. Men det varit så otroligt roligt att vara med och man vänjer sig att arbeta framför kameran, berättar Máret Rávdná Buljo till Buorre idit Sápmi.

Serien är i sex delar och där vi får följa matprofilerna Máret Rávdná Buljo, Martin Jönsson, Linn och Greta Huuva.

I serien berättar dem bland annat om sin relation till naturen, maten och råvarorna de hittar där och tar oss med på ett äventyr fyllt av livsfilosofi och smaker från den samiska mattraditionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".