1 av 2
Girjasmålet: Eivind Torp, Sameradion & SVT Sápmis juridiska expert
2 av 2
Girjasmålet: Eivind Torp, Sameradion & SVT Sápmis juridiska expert. Foto: Máret Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi

Eivind Torp: Staten menar att samerna fört en kamp som syftar till politiska rättigheter

Första veckan av hovrättsförhandlingar i Girjasmålet har avslutats. Sameradion & SVT Sápmis juridiska expert menar att statens advokater ser på hela processen som ett led i ett politiserande från samernas sida.

- Alltså under hela 1900-talet så anser man att samer har fört en kamp som syftar till politiska rättigheter, säger Eivind Torp.

Sameradion & SVT Sápmis juridiska expert Eivind Torp menar att det snarare handlar om att rättsreglerna inte kommit på plats.

- Det är helt uppenbart att stadsmakterna inte har kunnat få till ett regelverk som tydliggör vilka som har rätt till jakt och fiske, säger han.

Första veckan av hovrättsförhandlingar i Girjasmålet har avslutats. Samma bevisning gäller i hovrätten som i tingsrätten, då hovrätten inte har accepterat ny bevisning i målet. 

- Det som skiljer hovrättsförhandlingen från tingsrättsförhandlingen är att man nu har tingsrättens dom att gå på och arbeta utifrån. Parterna vill med hänvisning till tingsrättens dom spetsa och precisera sin bevisning. Det har vi sett nu i hovrättsförhandlingarna, att staten har preciserat sin bevisning.

Eivind Torp säger att tingsrättens dom visade att samerna har rätt till jakt och fiske grundat på urminnes hävd.

- Mycket av det som staten kommer att koncentrera sig kring är att föra fram sin bevisning och visa att reglerna som gäller för Norrland inte gör det möjligt att tillämpa bestämmelserna om urminnes hävd.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".