Per-Olof Nutti och Håkan Jonsson under valvakan.
Per-Olof Nutti och Håkan Jonsson. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
#GirjasMotStaten

Sametinget kluvet om Girjasmålet

7:08 min

Det råder delade meningar i Sametinget när det gäller rättsprocessen mellan Girjas sameby och svenska staten som i veckan inletts i Hovrätten för Övre Norrland i Umeå.

Håkan Jonsson i Jakt- och fiskesamerna menar att domen i Gällivare tingsrätt inte betyder något för samers rättigheter till mark och vatten generellt.

- Det är ingen samisk rätt utan det är bara de renskötare som är i samebyn som får de rättigheterna, då är det inga samiska rättigheter. Jag menar, då blir man upprörd om man pratar om att det här är jätteviktigt för det samiska folket, nä då får man dålig smak i munnen, säger Håkan Jonsson.

I motsats till detta menar Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti i Samelandspartiet att hovrättsdomen ska klarlägga omfattningen av den samiska jakt- och fiskerätten ovan odlingsgränsen. Han menar att Girjasmålet är principiellt viktigt.

- För att det främjar det samiska folket, kort och gott. Det är till allas fördel, säger Per Olof Nutti.

Men Jakt- och fiskesamernas ordförande Håkan Jonsson är orolig för vad som ska hända om Girjas sameby vinner hela vägen upp i Högsta domstolen, eftersom många samer inte är medlemmar i samebyar.

- Skulle den här domen falla in och att det skulle bli generellt, att det slår ut i hela Sverige, då förlorar vi ju den lilla rätten som vi har idag, som vi faktiskt idag får av staten att jaga och fiska. Det är klart att man blir jätteorolig hur det slår ut i förlängningen.

Du är rädd för vad som kan ske, men kan du tänka dig vilka konsekvenser det kan få?

- Det jag ser framför mig är att Girjas kommer ju naturligtvis öppna upp för att sälja jakten och fisket. Och det är klart att det är de som vill betala och har pengar som kommer att jaga och fiska. De är en sån där jätteolycklig utveckling, inte minst med tanke på samisk traditionell kunskap och kultur för då kommer jaktkulturen som finns att utraderas och försvinna och bara handla om pengar, säger Håkan Jonsson.

Om Girjas skulle vinna tror däremot Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti att samebyn kommer att förvalta jakten och fisket på ett sätt som gynnar det samiska folket och fördelar jakten och fisket till dem som har behörighet till samebyn eller området.

- Det skulle förvåna mig om man gör det på annorlunda sätt än att tillser det samiska folket gott, säger Per-Olof Nutti.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista