Mikael Pirak
Mikael Pirak. Arkivbild: Maria Dahlgren, Sameradion & SVT Sápmi
Jåhkåmåhkke/Jokkmokk

Sámi Duodji kan tvingas säga upp flera tjänster

Under de senaste två åren har Sámi Duodji, Sameslöjdstiftelsen, gått minus med omkring 1,6 miljoner kronor. Både 2015 och 2016 visar årsredovisningen minusresultat. Stiftelsens ordförande menar att det är allvarligt och att det tvingar dem att se över sin organisation.

Sámi Duodji ska jobba för att värna om slöjden i Sápmi och bevaka dess ställning. Men det senaste två åren har stiftelsen gjort ett minusresultat enligt årsredovisningarna. Totalt har de gått minus med omkring 1,6 miljoner kronor under två år.

- Vi har för lite pengar helt enkelt, vi har inte nog med bidrag från våra bidragsgivare. Det är anledningen till att vi gör ett minusresultat, säger Mikael Pirak, ordförande för Sameslöjdstiftelsen.

Under 2015 gick Sámi Duodji minus med drygt 450 000 kronor och under 2016 med omkring 1,1 miljoner kronor. I samband med att stiftelsen har gjort ett minusresultat har de också tvingats att röra sitt sparkapital. Innan underskottet hade stiftelsen omkring 2 miljoner kronor i sparade medel, men enligt sista årsredovisningen är den summan nu på drygt 800 000 kronor.

- Vi har haft en del större projekt som vi har tagit pengar från vårat sparkapital för att finansiera. Vi gjorde ett projekt inför Trååante-jubileet 2017 som drog iväg ekonomiskt, säger Mikael Pirak.

I årsredovisningen beskriver Sámi Duodji sin verksamhet och där framkommer att de anställt en extra person, som bland annat tagit fram underlag och skrivit en ansökan för ett större barn- och ungdomsprojekt.

Enligt Mikael Pirak är det bland annat kostnaden för extra personal, större och dyra projekt, tillsammans med annat som gjort att det blev över 1 miljon kronor i minusresultat för stiftelsen 2016. Stiftelsen får årligen omkring 4 miljoner kronor i bidrag av två olika finansiärer och de har man nu kontaktat och förklarat läget inför nästa år.  

- Vi signalerar nu till Sametinget och nämnden för hemslöjdsfrågor att vi har för litet bidrag och att vi nu måste se över vår organisation. Det är det vi tänker göra under 2018.

Fem personer är anställda vid stiftelsen. Enligt Mikael Pirak kan minusresultaten under de senaste två åren leda till uppsägningar. 

- Det innebär att vi helt enkelt måste se över tjänsterna. Det innebär ungefär 2,5 tjänster som vi ser över nu, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".