Björnar vid turist-björnåteln i Dorotea. Foto: Magnus Ström/ SVT
1 av 2
Björnar vid turist-björnåteln i Dorotea. Foto: Magnus Ström/ SVT
Marita Stinnerbom
2 av 2
Marita Stinnerbom, Guovssonásti och ordförande i Sametingets rennäringsnämnd. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Rovdjurspolitik

Forskare föreslår förändrad rovdjursersättning

2:00 min

Samebyarnas rovdjursersättningarna måste förändras, speciellt när det gäller björnförekomst. Det föreslår forskare i en färsk rapport.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har studerat björnar som dödar renkalvar i Gällivare skogssameby och Udtja sameby - och i den rapport som kom i veckan skriver forskarna att dagens ersättningssystem för renförluster är orättvist.

Marita Stinnerbom, Guovssonásti, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd håller med:

- Vi har ju påtalat i många många år att rovdjursersättningen är för låg, och att all rovdjursersättning behövs höjas, men främst är det ju för björn och örn som ligger rejält i underkant.

Den svenska rovdjurspolitiken tvingar renskötare att stå ut med rovdjur som dödar deras renar. Som kompensation för detta får samebyn få ersättning beroende på vilket rovdjur som finns i samebyn.

För lo, järv och varg får samebyn ersättning per individ som finns inom deras område - men för björn gäller inte detta. Istället får samebyn arealbaserad ersättning, det vill säga om det finns björn inom samebyns område får de ersättning beroende på hur stor samebyn är.

Forskare från SLU har presenterat en rapport i veckan om björndödade kalvar, och i den skriver de att ersättningssystemet för björnar är orättvist då en stor sameby med få björnar gynnas, medan en liten sameby med mycket björn missgynnas.

Forskarna föreslår istället ett ersättningssystem som baseras på antalet björnar som rör sig i samebyns områden eftersom denna data mycket mer exakt förutsäger hur mycket renkalv som björnarna dödar - och som alltså blir en ekonomisk förlust på grund av svensk rovdjurspolitik.

Marita Stinnerbom, Guovssonásti, är ordförande för Sametingets rennäringsnämnd - och berättar att ersättningen för björn som finns i samebyar måste höjas, men också att det bästa sättet för detta kan vara genom att helt enkelt höja den arealbaserade ersättningen för björn:

- Kan man finna ett bra sätt hur man kan beräkna individbaserad ersättning per björn i ett exempelvis ett kalvningsområde, men det är ju beroende på spillningsinventeringen och den kan vara väldigt missvisande. I skogsområde kan man hitta björnspillning men i fjällområdena har vi stora områden som inte inventeras.

Regeringen genom näringsdepartementet berättar att de har tagit emot rapporten och att de nu ska utvärdera den innan de kan lämna kommentarer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista