Magnus Svensson
Magnus Svensson Foto: Johnny Skoglund/Sameradion & SVT Sápmi
Buorre iđit Sápmi

Systemet är inte anpassat efter Magnus behov som same

Magnus Svensson: Varför tar man inte lika stort hänsyn när det kommer till det samiska.
4:51 min

Ny undersökning visar att samer med funktionsnedsättning har inte samma livsvillkor som övriga befolkningen.

Undersökningen är gjord av nordens välfärdscenter som fått i uppdrag av norska Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Bufdir, att samordna ett nordiskt projekt som visar levnadsförhållanden för samer med funktionsnedsättning. I undersökningen har man jämfört resultatet med övrig befolkningen.

Rapporten visar bland annat att samer med funktionsnedsättning har inte samma livsvillkor som övrig befolkning. Det saknas utbildning och förståelse om samisk kultur, levnadssätt och språk bland tjänstemän i de 19 samiska förvaltningskommunerna i Sverige.

Man skriver också i rapporten att det finns få exempel på en organisatorisk strategi om hur man arbetar med dessa frågor i de studerade kommunerna.

Magnus Svensson från Arvidsjaur var med om en skoterolycka för 20 år sedan, sen dess är han rullstolsburen. Han tycker att undersökningen visar sanningen.

– Ja jag tycker att det stämmer ganska bra, för jag har både dels sökt och fått tips om att söka fonder. När man motiverar till vad så får man ett blankt nej direkt, berättar Magnus Svensson.

Sedan olyckan har inte Magnus kunnat vara aktiv i skogen i renskötseln och fiska. Han har därför sökt om att få bidrag av Försäkringskassan, kommunen och av olika fonder. Det för att göra det möjligt för honom att vara en del av den traditionella samiska levnadssättet.

Pengarna skulle gå till att köpa utrustning som exempel fyrhjuling, båt som är speciellt anpassat för honom och hans behov. Men på grund av att det finns inga kriterier som stödjer detta så nekas Magnus bidrag.

– Det fanns som inga kriterier till sånt. Jag upplever att det var jätte svårt och luddigt att få information.

Magnus upplever att officiella institutioner bryr sig inte och ingen vet något. Därför blir det svårt att få hjälp.

– Jag tycker att det är ganska dåligt. Vi lever, brukar och är i naturen jämt och vi kanske behöver saker. det är inte så lätt allting och jag förstår inte, måste jag bo i asfalten för att få hjälp.

Magnus har fått hjälp av försäkringskassan och kommunen att anpassa hemmet och arbetslivet efter hans behov.

Men när det kommer till det samiska, så finns det inga bidrag som är anpassade för det samiska levnadssättet. Det tycker Magnus är fel och det borde finnas bidrag som gör det möjligt för funktionsnedsatta samer att leva i samiska samhället.

– I dagens samhälle verkar vi ta hänsyn till hemskt mycket levnader. Varför tar man inte lika stort hänsyn när det kommer till det samiska, säger Magnus Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".