Sven-Erik Österberg, avgående landshövding Norrbotten. Foto: Thomas Sarri
Sven-Erik Österberg, avgående landshövding Norrbotten. Foto: Thomas Sarri

Landshövdingen lämnar Norrbotten för Stockholm

Idag har regeringen utsett en ny landshövding för Stockholms län. Det är Sven-Erik Österberg, för närvarande landshövding i Norrbotten, som den 1 februari 2018 tillträder tjänsten i Stockholm.

– Det ska bli både spännande och roligt att nu leda Länsstyrelsen Stockholm efter mina år som landshövding i Norrbotten. Stockholms län är en huvudstadsregion och ett län med stark tillväxt, men också med utmaningar, inte minst bostadssituationen och infrastrukturen. Som landshövding och chef för Länsstyrelsen ser jag fram emot att samverka med länets kommuner, landsting, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle, säger Sven-Erik Österberg i ett pressmeddelande.

Förordnandet är på fyra år och sträcker sig till 28 februari 2022. Österberg efterträder Chris Heister som slutade 31 augusti i år. Tidigare justitieministern och advokaten Thomas Bodström utnämndes till landshövding men efter hård kritik mot utnämnandet av Bodström – på grund av hans inblandning i det skandalomsusade bolaget Allra – drog regeringen tillbaka utnämnandet.

Därmed lämnar Sven-Erik Österberg Norrbotten efter drygt fem år som landshövding i länet.

- Det har varit fem oerhört spännande och lärorika år i Norrbotten som är ett fantastiskt län. Det har hänt en hel under dessa år och jag är stolt över att tillsammans med Länsstyrelsen Norrbotten fått vara med och bidra till länets utveckling. Jag har trivts mycket bra i Norrbotten och i min roll på Länsstyrelsen. Beslutet att tacka ja till regeringens fråga om att bli ny landshövding i Stockholm har därför inte varit lätt, säger Sven-Erik Österberg.

Regeringen har ännu inte utsett någon efterträdare för Sven-Erik Österberg som landshövding i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".