Kjell-Åke Pittsa, ordförande i Unna Tjerusj
1 av 4
Kjell-Åke Pittsa, ordförande i Unna Tjerusj Foto: Stefan Karlssson
Jenny Wik Karlsson
2 av 4
Jenny Wik Karlsson, Svenska samernas riksförbund. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Lina Kenttä, chef för naturmiljöenheten vid Norrbottens länsstyrelse
3 av 4
Lina Kenttä, chef för naturmiljöenheten vid Norrbottens länsstyrelse Foto: Privat
Järv
4 av 4
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Länsstyrelsen beslut om skyddsjakt väcker frågor

Länsstyrelserna i Norrbotten och Jämtland har beslutat om skyddsjakt på järv i förebyggande syfte. I Jämtland är jakten tillfälligt stoppad på grund av överklagan. Även Norrbottens beslut är överklagad men inget beslut har kommit ännu.

Länsstyrelserna i Norrbotten och Jämtland har beslutat om skyddsjakt på järv i förebyggande syfte. I Jämtland är jakten tillfälligt stoppad på grund av överklagan. Även Norrbottens beslut är överklagad men inget beslut har kommit ännu.

Länsstyrelsernas beslut väcker frågor hos både samebyar och Samernas Riksförbund.

Kjell-Åke Pittsa, ordförande i Unna Tjerusj, menar att i grunden är beslutet bra men det oklart vad det egentligen innebär. Länsstyrelsen i Norrbotten har inte haft någon dialog med samebyarna angående sitt beslut. Pittsa hade inte hört något om det förrän beslutet kom till samebyn.

- Samebyarna måste nu få veta vad det här beslutet innebär om vi utför jakten eller inte. Vad händer om vi inte jagar och vad händer om vi jagar? Har länsstyrelsen planer på att neka skyddsjakt framöver, vi vet ingenting! Jag har flera gånger försökt få kontakt med länsstyrelsen men inte lyckats på tag på någon, säger Kjell-Åke Pittsa.

Jenny Wik Karlsson, Samernas Riksförbunds jurist, menar att det är bra att man har fattat beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte för det är något som är grunden för skyddsjakt.

- Däremot kan man konstatera att beslutet inte har tagits i dialog med samebyar och att det inte heller berör alla samebyar i Norrbotten. Det blir väldigt märkligt om man säger att det grundar sig i arbete med toleransnivåer, att inte alla får del av tillgången på antalet järvar och att man inte har fått tycka till. Vad händer med de samebyar som inte har fått ett beslut, hur betraktas dom, kommer dom att få ansöka och hur kommer det att bedömas då, säger Jenny Wik Karlsson.

För drygt ett år sedan gav Naturvårdsverket delegation till vissa länsstyrelser att besluta i frågor rörande skyddsjakt på bland annat järv. Innan beslut tas bedömer länsstyrelserna skadornas omfattning, om skadeförebyggande åtgärder gjorts och vilka möjligheter det finns för skyddsjakt eller annan lösning. Lina Kenttä, chef på naturmiljöenheten, menar att det här beslutet inte påverkar andra beslut om skyddsjaktansökningar.

- Man har fortfarande möjlighet att inkomma med skyddsjakter för järv och få det prövade och anledningen till att vi tagit det här beslutet nu är för att vi utifrån befintligt underlag bedömt att det är mycket sannolikt att det kommer att uppkomma skador i de aktuella områdena, men vi är mycket väl medvetna om det kan uppstå skador även i andra områden och vid andra tillfällen, säger Lina Kenttä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".