Anna-Maria Blind var den första samen på Dramaten.
1 av 2
Anna-Maria Blind var den första samen på Dramaten. Foto: Privat
Idag bor Anna-Maria Blind
2 av 2
Idag bor Anna-Maria Blind Foto: Jenny Israelsson Skoglund /Sveriges Radio

Anna-Maria Blind: Teatern är mitt liv

47 min

Anna-Maria Blind föddes i Karesuandotrakten i slutet på 30-talet. Efter att familjen tvångsförflyttas till Sulitelmaområdet i Nordland vill den unga fröken Blind utbilda sig och mot föräldrarnas vilja åker hon iväg.

- Det var hjärtskärande. Mor sa lämna mig inte, lämna mig inte, berättar Anna Marja Blind.

Under skolgången i Jokkmokk får hon höra teater på radion. Hon blir helt tagen av alla känslouttryck och börjar drömma om att själv få stå på scenen. Ingen i hennes familj har någonsin varit på teater men hon dras till skådespeleriet. Hon har allt emot sig men siktar mot toppen.

Nu kan du lyssna på radiodokumentären om skådespelerskan Anna-Maria Blind. Programmet finns både på samiska och svenska.

- Vi pratade aldrig teater hemma. Inte ens när jag var skådespelare. När jag kom hem varje sommar för att hjälpa till med renarna var det ingen som frågade något om mitt liv, berättar Anna-Maria Blind.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista