Jakthärvan: Ett björnhuvud hittades i en frys hos den åtalade mannen.
Ett björnhuvud hittades i en frys hos en av de åtalade. Foto: Polisens förundersökning
Luleå

Fällande domar i norrbottnisk jakthärva

De fem män i Norrbotten med samebykopplingar som åtalats för inblandning i flera fall av grova jaktbrott, grovt jakthäleri och grova vapenbrott, döms av Luleå tingsrätt. Tre av männen döms till fängelse på över ett år. Längsta straffet blir ett år och fyra månaders fängelse. Vapen har också beslagtagits av staten.

Tingsrätten har dömt en 37-årig man för två fall av grovt jaktbrott, för att han skjutit en järv och snarat en björn. Mannen döms också för vapenbrott och brott mot vapenlagen, till fängelse i ett år och tre månader.

En 74-årig man har dömts för medhjälp till det grova jaktbrottet beträffande björnen. Han döms också för grovt vapenbrott, vapenbrott och artskyddsbrott.

Enligt tingsrättsdomen hade han köpt ett björnskinn som det inte var tillåtet att handla med.

74-åringen döms till fängelse i ett år. Straffet har sänkts med hänsyn till mannens höga ålder och hälsoproblem. Tingsrätten har dock frikänt mannen från ett åtal för grovt jaktbrott. 

En 46-årig man har dömts för medhjälp till det grova jaktbrottet avseende björnen, samt för grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen, till fängelse i ett år och fyra månader. Mannen har dock frikänts från sex åtal för grovt jaktbrott, varav en gärning påstods ha begåtts tillsammans med 74-åringen, samt från ett åtal för anstiftan till det grova jaktbrottet avseende en järv. 

Kammaråklagare Åse Schultz som drivit processen mot de fem männen tycker att straffen är för milda och kommer att överklaga.

- Utifrån den lilla, lilla praxis som finns kring grova jaktbrott så tycker jag att det är för låga fängelsestraff, säger Åse Schultz.

Vidare har en 29-årig man dömts för jakthäleri och vapenbrott, men frikänts från ett brott mot vapenlagen som bedömts vara ringa, till villkorlig dom och samhällstjänst, och en 63-årig man dömts för jakthäleri, men frikänts från vapenbrott sedan åklagaren lagt ned åtalet, till samma påföljd. Ingen av dessa män stod åtalade för grovt jaktbrott.  63-åringen får 100 timmars samhällstjänst som straff. Hans advokat Lisa Länta vet ännu inte om domen kommer överklagas men finner det som troligt.

- Detta är ett nederlag för åklagaren, säger hon. Så mycket han var misstänkt för från början och så lite som det här blir. Vapenbrottet lades ner, jaktbrottet lades ner och så utmynnar det i ett litet häleri av normalgraden. Så på de sättet är jag faktiskt nöjd, säger hon även om hon i sig ärr besviken på domen, eftersom utgångspunkten varit att få klienten frikänd.

Slutligen har vapen, ammunition, illegala fällor och djurskinn förklarts förverkade, vilket innebär att de tilltalade blivit av med föremålen, som kommer att tas om hand av staten.  

Orsaken till att 46-åringen och 74-åringen frikänts från åtalen för grovt jaktbrott är huvudsakligen att den enda egentliga bevisningen i dessa åtalspunkter var bilder och filmer på illegalt dödade djur som hittats främst i 46-åringens mobiltelefon.

Även om tingsrätten i och för sig anser att det är bevisat att det är han som tagit bilderna och varit på de platser där djuren dödats, så räcker detta enligt rättens mening ensamt inte för det ska kunna anses vara ställt utom rimligt tvivel att det är just dessa personer som faktiskt jagat och dödat djuren på det sätt som åklagaren gjort gällande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista