Merke Uttjek föreläste om sin forskning på konferensen i Alta där livssitutionen för funktionsnedsatta samer lyftes. Foto/Liv Inger Somby/pressbild
Merke Uttjek föreläste om sin forskning på konferensen i Alta där livssitutionen för funktionsnedsatta samer lyftes. Foto: Liv Inger Somby

Både insatser och lagstiftning behövs ändras så funktionsnedsatta samer får stöd

Forskare: Samer med funktionsnedsättning får kämpa mer andra funktionsnedsatta
8:06 min

Lagstiftningen och socialförsäkringssystemet måste anpassas för samer med funktionsinsatser, menar forskare.

- Den lagstiftning och den sociala trygghet vi har i Sverige är anpassad för majoritetsbefolkningen och samer är i princip marginaliserade där, säger Merke/Margareta Uttjek på institutionen för socialt arbete vid Umeå universitet. Hon är en av forskarna som deltar i ett flerårigt projekt som samordnas av Nordisk välfärdscenter och i veckan träffades forskare, politiker och berörda i Alta.

I sin forskning har Merke Uttjek sett hur samer med funktionsnedsättning får kämpa mer än andra. Det kan handla om språket, okunskap för samiska näringar och oförståelse att behöva bo på ett visst ställe.

- Det som är det mest framträdande är att det saknas anpassning för samiska förhållanden i de insatser och service som erbjuds.

Vissa hon har träffat har gett upp att få hjälp och slutat att besöka vård och service när de inte får någon förståelse och till svar att hjälp inte finns.

- Det kan vara så att man ger upp, att man väljer bort hjälp och får en ännu sämre livssituation.

Lagstiftningen är inte heller den anpassad för att möta samer som arbetar i traditionella näringar.

- Om man tar ett exempel som arbetsskadeförsäkringen som ska täcka upp ekonomisk om man blir skadad eller sjuk i sitt arbete. Arbetar man då inom traditionella näringar kan det vara svårt att bevisa, vilket krävs i lagstiftningen, att det kommer från jobbet eftersom jobb och fritid i traditionella näringar ofta går väldigt mycket ihop.

I slutet av november överlämnas en rapport till norska Barn-, ungdoms- och familjedirektoratet som är de som gett till uppdrag till Nordens välfärdscenter att samordna projektet som pågått i tre år. Merke Uttjek säger att det lagen behöver förändras för att förbättra livet för samer med funktionsnedsättning men mycket går också att göra i dagens system.

- Att man ser till att anpassa insatser och service utifrån det individuella behov som personen har och utrycker. Man behöver erbjuda ökad utbildning för utökad kunskap om samer och att samer har rätt att få relevant anpassning. Vägen till likvärdig anpassning ser inte lika ut för alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".