Leila Nutti
1 av 3
Leila Nutti Foto: Maria Klang
Leilas lapska vallhund Obbolalägdans Hedda
2 av 3
Leilas lapska vallhund Obbolalägdans Hedda Foto: Carl-Johan Utsi
Vallning av renar på Vájsás
3 av 3
Vallning av renar på Vájsás Foto: Elina Bertne
Radio Sápmi

Brinner för samisk kultur och den lapska vallhunden

6:19 min

I fjol startade hon sitt vallhundsföretag så att andra intresserade av vallning skulle kunna få chansen att prova på vallning av renar med sina hundar och samtidigt få ta del av den samiska kulturen.

Leila Nutti har ett stort intresse för hundar, renskötsel och samisk kultur.

Det hela startade för några år sedan när Leila skaffade sin första hund av rasen lapsk vallhund, en ras som fascinerade henne på så många sätt. Rasen har under lång tid använts inom renskötseln och för Leila inget undantag.

Sedan dess har hon arbetat med rasen, både inom renskötseln, genom sin kennel och sitt vallhundsföretag.

Förekomsten av vallningsläger på får och nöt är vanligt i Sverige för de som intresserar sig för vallning av hundar. Men när det kommer till vallning av renar har det inte tidigare funnits ett organiserat alternativ i Sverige fram till att Leila startade upp sin verksamhet med vallningsläger, där man får komma och valla renar med sin hund.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista