1 av 5
Carrington Christmas, organisationen urfolkskvinnor i Kanada (Native Women's Association of Canada) på COP 23 i Bonn.
2 av 5
Carrington Christmas, organisationen urfolkskvinnor i Kanada (Native Women's Association of Canada) vid COP 23 i Bonn. Foto: Mikaela Sjöstedt, Sameradion & SVTSápmi
Jon Petter Gintal och Silje Karine Muotka från Sametingets norska delegation vid COP 23.
3 av 5
Jon Petter Gintal och Silje Karine Muotka från Sametingets norska delegation vid COP 23. Foto: Mikaela Sjöstedt/ Sameradion & SVT Sápmi
COP 23 i Bonn
4 av 5
COP 23 i Bonn. Foto: Mikaela Sjöstedt, Sameradion & SVTSápmi
Mikaela Sjöstedt vid COP 23 i Bonn
5 av 5
Vår reporter Mikaela Sjöstedt på plats under klimatmötet. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
COP 23

Ännu ingen enighet om urfolks deltagande i klimatförhandlingarna

Just nu pågår klimatförhandlingar vid COP 23 i Bonn. Ett av besluten som ska tas handlar om hur urfolkens deltagande vid FN:s klimatförhandlingar ska se ut.

- Vi som urfolk har alltid tagit hand om marken och vår kunskap är viktig för klimatförhandlingarna, säger Carrington Christmas, organisationen urfolkskvinnor i Kanada (Native Women's Association of Canada), på plats i Bonn. 

I december 2015 enades världens länder om ett nytt klimatavtal, det så kallade Parisavtalet. I Parisavtalet finns införhandlat en urfolksplattform som reglerar urfolkens deltagande i FN:s klimatförhandlingar, för att bättre kunna använda sig av deras traditionella kunskap i kampen mot klimatförändringarna. 

Under COP23 i Bonn ska det tas beslut om hur urfolkens deltagande ska se ut i framtiden.

- Det finns två block och det är stora skillnader mellan förslagen. Nu när frågorna lyfts har urfolken inte lika stor chans att påverka beslutet. Nu får vi se om det finns en politisk vilja. Om det inte tas något beslut blir det en stor besvikelse för COP 23 och för oss som urfolk, säger Jon Petter Gintal för Sametinget i norska delegationen. 

COP23 är världens länder som samlas för att hitta lösningar för att hejda klimatförändringarna. Mötet hålls 6–17 november i tyska Bonn för länder som har undertecknat FN:s klimatkonvention. 

 För två år sedan enades länderna om Parisavtalet. 169 länder har ratificerat avtalet. I korthet innebär det att alla världens länder förbinder sig att bidra till en minskning av växthusgaser och att den globala uppvärmningen ska begränsas. Årets möte handlar mycket om hur de uppsatta målen i Parisavtalet ska nås.

Läs mer om COP 23.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".