Järv. Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Skyddsjakten på järv i Norrbotten avlyst

Nu har förvaltningsrätten avlyst den skyddsjakt på 11 järvar som länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat om. Det rapporterar P4 Norrbotten.

Länsstyrelsen beslutade den 25 oktober om skyddsjakt på 11 järvar i förebyggande syfte. Svenska Rovdjursföreningen överklagade beslutet och förvaltningsrätten har nu avlyst jakten på järv i hela området som berördes av beslutet. Två järvar har fällts under den tid som beslutet gällde. Tidigare har ett liknande beslut om skyddsjakt i Jämtland överklagats av samma förening och där är också jakten avlyst tillfälligt tills ett slutligt beslut tas i ärendet. 

Utgångspunkten till länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt på järv grundar sig i skadebilden och järvtätheten och med jakt i förebyggande syfte vill  man ta ett helhetsgrepp, förklarade Lina Kenttä, chef för naturmiljöenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten, efter att beslutet tagits. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista