Isabel Svensson Pavval
Isabel Svensson Pavval Foto: Privat
Radio Sápmi

Idag är det Världsdiabetesdagen: Det är viktigt att belysa vad diabetes är

Isabel Svensson Pavval om att leva med diabetes.
6:40 min

Idag, den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen. En FN-dag som runt om i världen riktar uppmärksamheten på alla de miljoner människor som lever med, eller riskerar att insjukna i, diabetes.

Varje år den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen. Dagen som initierades 1991, finns till för att sätta fokus på sjukdomen diabetes.

Isabel Svensson Pavval är ordförande i diabetesföreningen i Jokkmokk, hon insjuknade som 12 - åring i typ 1-diabetes. För henne är det viktigt att belysa om vad diabetes är och att det är en sjukdom som många människor har.

– Det har både varit tufft men ändå fungerat ganska bra. Jag var 12 år när jag fick det, så jag hade levt ganska många år utan diabetes och var så pass gammal så jag förstod innebörden av att inte sköta min diabetes säger Isabel.

Typ 1- och typ 2-diabetes är två olika sjukdomar men båda sjukdomarna har högt blodsocker som gemensam nämnare.

Det som händer vid typ 1-diabetes är att kroppen slutar att bilda insulin. Insulin kan bara ges i injektioner, så en person med typ 1-diabetes måste tillföra sitt insulin själv från dag ett i sin sjukdom.

Vid typ 2-diabetes är förmågan att producera insulin inte helt borta men mängden insulin räcker inte för kroppens behov och man kan därför komma till att behöva behandlas med blodsockersänkande läkemedel, det är vanligast att börja med medicin i form av tabletter. 

Monica Andersson, Sameradion & SVT Sápmi
monica.andersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".