Elisa Maria Lopez, doktorand i kulturantropologi vid Uppsala universitet.
1 av 2
Elisa Maria Lopez, doktorand i kulturantropologi vid Uppsala universitet. Foto: Pressbild
Advokaten Hans Forssell flankerad av kollegan Jonas Löttiger (t.v) och samebyns advokat Peter Danowsky. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion.
2 av 2
Advokaten Hans Forssell flankerad av kollegan Jonas Löttiger (t.v) och samebyns advokat Peter Danowsky. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion.
#GirjasMotStaten

Statens språkbruk skulle aldrig hända i USA

Språkbruket med ordet ”lapp” som svenska statens advokater i Girjasrättegången använder sig av skulle aldrig hända i USA. Det säger Elisa Maria Lopez, doktorand i kulturantropologi vid Uppsala universitet.

Elisa Maria Lopez, doktorand i kulturantropologi vid Uppsala universitet, från Kalifornien i USA, konstaterar att staten använder ordet ”lapp” istället för samer. Hon är egentligen inte förvånad över det men säger att det aldrig skulle ske i en rättegång i USA, att ordet ”neger” överhuvudtaget skulle yttras.

- Det ordet har aldrig någonsin använts inom juridiken och ordet räknas som hets mot folkgrupp. Ord som har använts är negro och coloured (färgad) men de orden är också borttagna och det beror på att de kommer från en tidsperiod som representerade allvarlig rasdiskriminering och förtryck. Under 2016 tog president Obama bort förolämpande och föråldrade etniska termer från federal lag, så vi har en lag som förhindrar och tar bort sådana termer inom vårt rättssystem, säger Elisa Lopez. 

Hon menar att i det här fallet när statens advokater använder ordet ”lapp” så blir det ett dubbelt problem eftersom människorna känner sig utsatta för hatbrott.

- Att känna sig vara utsatt för hatbrott tror jag kan påverka känslan av jämlikhet inför lagen, säger Elisa Lopez.  

Orsaken till att Elisa Lopez inte är förvånad över hur staten använder ordet ”lapp” är på grund av att problemet med att använda nedsättande och förolämpande etniska uttryck finns över hela världen.

- Jag tror att enda sättet att ändra på det är att genom rättsprocesser ändra på lagar. Såna här uttryck är lagliga ända fram till att det förbjuds i en rättsprocess. Det här ligger dolt men borde komma upp till ytan, säger Elisa Lopez.

Det var under tingsrättsförhandlingarna i Gällivare våren 2015 som statens advokater rörde upp känslorna hos både dem som satt i förhandlingssalen och folk utanför med att konstant använda sig av ordet ”lapp” i sin sakframställan.

När hovrättsförhandlingarna i Umeå startade förra veckan förklarade statens advokat Hans Forssell sitt användande av ordet ”lapp” och att staten inte kallar samer för ”lappar”.

- Påståendet om olämplig terminologi är ett missförstånd. Låt mig en gång för alla slå fast att staten inte kallar samerna för lappar. Svårigheterna med terminologin beror på den officiella svenska terminologin för nomader allt sedan 1300-talet varit lappar. Termen lapp förekommer ymnigt i den utredning av den svenska rättshistorien som staten presenterar, sa Hans Forssell under första veckan av hovrättsförhandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista