#COP23

Enighet om urfolksplattform i klimatförhandlingarna

Staterna har på klimatförhandlingarna i Bonn enats om en grund till urfolksplattformen, som kommer att tas upp på ett extra möte i maj.

Det handlar om hur urfolken ska vara med i FN:s klimatförhandlingar och hur den traditionella kunskapen ska tas upp i förhandlingarna och i arbetet mot klimatförändringarna. Nu ska urfolken få en röst i förhandlingarna. Reaktionerna bland både stater och urfolksrepresentanter här i Bonn är mestadels positiva.

- Jag är glad att vi fick ett beslut, det såg osäkert ut ett tag. Det är en lättnad att vi har ett beslut nu. Nu kommer vi få ett officiellt inflytande i beslutstagandet, säger India Logan-Riley för Te Ara Whatu, en grupp med unga urfolk från Aotearoa, Nya Zeeland.

Precis som India Logan Riley var Samerådets Jannie Staffansson på plats i Paris, där urfolksplattformen skrevs in i avtalet mellan staterna. Det har varit långa förhandlingar den senaste veckan om hur den här plattformen ska se ut. 

Jannie Staffansson är nöjd med att det nu tagits ett beslut i de förberedande förhandlingarna men hoppas på vissa förändringar i maj när frågan ska upp igen.

- Det är bra att det blev ett beslut om en väg framåt, och att våra tagna urfolksprinciper är med i dokumentet. Men det är en statsdriven process och under vissa delar ser det ut just nu som det är svårt för oss att delta. Förhoppningsvis kan vi ändra på det i maj, säger Jannie Staffansson för Samerådet och i styrgruppen för urfolkssammanslutningen IIPFCC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista