Foto: SVT
Foto: SVT

Samtal om kyrkans stöd i arbetet med återbegravning av samiska kvarlevor

På många svenska institutioner förvaras samiska kvarlevor. Idag tas frågan upp i Uppsala när ärkebiskopen och svenska kyrkans samiska råd har bjudit in till samtal med företrädare för samer och museer.

Sedan flera år tillbaka har man från samiskt håll begärt att få återbegrava sina förfäders kvarlevor, som finns på 11 olika museer runt om i Sverige. 

Idag bjuder Svenska kyrkans ärkebiskop och kyrkans samiska råd in till samtal om återlämnande av samiska kvarlevor och hur man går framåt med frågan.

Samtalet är inte öppet för allmänheten och det motiveras med att alla deltagare ska kunna känna sig fria att uttrycka sig.

De som är inbjudna till samtalet  är Sametinget, Sáminuorra, Ájtte fjäll- och samemuseum, kulturdepartementet, riksantikvarieämbetet, Uppsala universitet och Statens historiska museum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista