1 av 2
#Vardagsrasismotmigsomsame är en av de hashtags som används i vår satsning om vardagsrasism mot samer.
2 av 2
#Vardagsrasismotmigsomsame är en av de hashtags som används i vår satsning om vardagsrasism mot samer. Foto: SVT Sápmi
#vardagsrasismmotmigsomsame

Era berättelser om rasism finns nu i bokform

I våras gjorde Sameradion & SVT Sápmi en unik satsning där samer uppmanades att själva berätta om sina upplevelser av att utsättas för rasism i vardagen, på grund av sitt ursprung. Ett urval av berättelserna har vi valt att publicera i en bok som imorgon lanseras i samband med Bágo in Books i Jokkmokk.

Satsningen gjordes genom en crowdsourcing-kampanj på sociala medier med hashtaggen #vardagsrasismmotmigsomsame. Trots det tunga och svåra ämnet som sällan lyfts upp i offentligheten valde många att dela med sig av sina berättelser.

Flera av berättelserna lyfte vi fram på nyhetsplats på webb, radio och tv och satsningen fick stor spridning i landet. Här följer några exempel på vad som berättades:

"Men ni samer är ju sådana som går och bara tar livet av er så fort det blir lite jobbigt."

"DIN LAPPDJÄVEL som lever på bidrag och är emot all utveckling. Du tillhör stenåldern."

”Vid bokmässan i Göteborg i höstas fick jag frågan av ett äldre par om det inte var svårt att leva i en kåta.”

”Lärare ansåg att koncentrationssvårigheterna berodde på att jag var anpassad för ett liv till fjälls.”

I publiken står jag, nån annanstans står min syster. Min syster blir vittne till en kvinnas kommentar: "Varför ska lappungarna stå där och sjunga?"

Vi kände att det material som samer över hela Sápmi delade med sig av borde förvaltas och tas tillvara för framtiden. Sveriges Radio och SVT beslutade därför att samla berättelserna i en bok.

Om du inte har möjligheten att komma in i Jokkmokk imorgon så finns böcker att hämta på Sameradions redaktioner i Arvidsjaur, Kiruna, Luleå, Umeå eller Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista