1 av 2
I Bula-zonen under årets klimatförhandlingar i tyska Bonn. Foto Mikaela Sjöstedt, Sameradion & SVT Sápmi.
2 av 2
I Bula-zonen under årets klimatförhandlingar i tyska Bonn. Foto Mikaela Sjöstedt, Sameradion & SVT Sápmi.
COP23

Mycket krävs för att stoppa uppvärmningen

I morgon avslutas klimatförhandlingarna i Bonn. Det krävs drastiska förändringar för att hejda klimatförändringarna, menar forskare på plats.

COP 23 pågår för fullt i Bonn, Tyskland och fram till nu har det mest handlat om tjänstemannaförhandlingar. De politiska förhandlingarna på högsta nivå har nyligen startat och forskaren Åsa Persson menar att det är för tidigt att säga vad slutresultatet kommer att bli.

- Men det ser ut som att man har kommit fram till en del saker. En fråga som har bubblat upp är ambitionerna som de rika länderna ska ha innan 2020 innan Parisavtalet träder i kraft men där har man nu nått en kompromiss, säger Åsa Persson vid Stockholm Environment Institute.

Den stora frågan om Parisavtalets regelbok, hur man ska konkretisera och följa upp Parisavtalets mål, kommer inte beslutas här. Den ska tas nästa år i Polen, men ännu står staterna långt från varandra i den frågan. 

En annan för många viktig fråga är den om ersättning vid katastrofer och påverkan av klimatförändringarna. Där har inga nya pengar utlovats, vilket u-länderna är besvikna på. Enligt Åsa Persson kommer frågan att diskuteras vidare. 

Vad måste staterna göra nu för att minska uppvärmningen och hålla den väl under två grader?

- De måste göra väldigt mycket. Det är positivt att förhandlingarna pågår men tyvärr, den här optimismen som rådde tidigare när vi såg att utsläppen kanske hade nått en platå verkar inte stämma eftersom vi tidigare i veckan fick siffror på att utsläppen har ökat lite under senaste året. Vi vet också att när man adderar upp allt vad det innebär, så ligger vi fortfarande på 3,4 grader. Det återstår väldigt mycket arbete, säger Åsa Persson.

Kommer vi klara det här?

- Det är väldigt svårt att spekulera i. Det krävs drastiska förändringar men vi har inget val, helt enkelt, säger Åsa Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista