Vilhelmina södra samebys ordförande Tomas Nejne deltog i valdebatten. Foto: Sameradion
Vilhelmina södra samebys ordförande Tomas Nejne Foto: Sameradion

Efter fyra år väntar Gruvbolag fortfarande på beslut om gruva i Stekenjokk

Tomas Nejne: Det är olika känslor
0:37 min

Bolaget Vilhelmina Minerals som ville starta gruva i Stekenjokk fick avslag av på sin ansökan av myndigheten Bergstaten. Gruvföretaget överklagade beslutet och i snart fyra år har ärendet legat hos myndigheterna utan att det kommit ett beslut.

Överklagan har nu gått så långt att den hamnar på regeringens bord, och idag står det klart att ärendet skickas tillbaka till Bergstaten - något som kommer förlänga väntetiden ytterligare.

Tomas Nejne är renskötare i Vilhelmina södra sameby, och är en av dem som påverkas om en gruvdrift blir verklighet i Stekenjokk. Trots den långa handläggningstiden så känner han sig trygg med att Bergstaten fattar ett beslut som är positivt för rennäringen

- Det är olika känslor. Det är bra på ett sätt att det hamnar tillbaka till Bergstaten och Länsstyrelserna får sen då i sin tur tänka till. Jag kan inte se annat än att Bergstaten håller sin linje fullt ut. Dessutom har de ju i Jämtlands län instiftat ett naturreservat, så jag känner mig ganska så lugn

och trygg, och kan inte se att det ska bli några större farhågor framöver, säger Tomas Nejne, ordförande för vilhelmina södra sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".