Betande renar.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Sametinget vill gå vidare med renskötselkonventionen

Sametinget vill gå vidare med det samiska förslaget i förhandlingarna kring svensk-norska renskötselkonventionen.

Renskötselkonventionen var en av punkterna som diskuterades på Sametingets styrelsemöte förra veckan. Sametinget vill gå vidare med det samiska förslag som las fram 2014 av en arbetsgrupp från sametingen och samiska organisationer.

Svenska Sametinget ska diskutera med kollegorna i norska Sametinget och NRL (Norske reindriftsamers landsförbund), för att se om det är möjligt att öppna upp dialogen igen.

- Det är viktigt att prata med våra samiska företrädare för att sen kunna gå vidare med frågan till våra myndigheter. Renskötselkonventionen är viktig, säger Marita Stinnerbom, styrelseledamot i Sametinget.

Det var i oktober i år som Norge avbröt förhandlingarna om en norsk-svensk renskötselkonvention. Ett meddelande som väckte reaktioner. Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht menade då att ett gränsöverskridande renbete kan fortsätta utan konvention, även om han hade hoppats att Norge skulle vilja återuppta förhandlingarna. 

Sametinget kommer att diskutera frågan på myndighetsdialogen som Sametinget och SSR har med näringdepartementet och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht den 6 december.

- Vi vill även höra med ministern om det finns oskiljaktigheter mellan de båda regeringarna, säger Marita Stinnerbom.

Här är bakgrunden till renskötselkonventionen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista