Mattias Berglund, VD för utvecklingsbolaget Ávki
Mattias Berglund, VD för utvecklingsbolaget Ávki Foto: Mattias Berglund, VD för utvecklingsbolaget Ávki

Ávki tar hand om Gällivare turistbyrå

Det samiska utvecklingsbolaget Ávki har vunnit anbudet om Gällivare turistbyrå och ska från 2018 och tre år framåt sköta driften av turistbyrån.

- Det känns otroligt inspirerande att få en tydligare roll i besöksnäringen i Gällivare. Vi har genomfört satsningar på upplevelsebaserade tjänster och känner att det här är helt rätt steg att ta för oss, säger Mattias Berglund, VD på Ávki i ett pressmeddelande.

Det samiska utvecklingsbolaget Ávki har rott hem ett avtal om att sköta driften av Gällivare turistbyrå. Avtalet är värt 3,6 miljoner kronor och börjar gälla den 1 januari 2018 och tre år framåt.  Personalrekrytering har redan påbörjats. Tanken är att turistbyråns butik ska ha mer lokalproducerat och att lyfta fram Gällivare som en speciell plats i Sápmi med närhet till natur och kultur och den ska öka närheten till ortsbefolkningen.

- Det betyder att vi kan skapa bryggor och broar mellan samiska företag och ickesamiska företag. Vi tänker utveckla en butik som finns nere på nuvarande turistbyrå och ha mer lokalt utbud med produkter och också kanske lite delikatesser, kanske också en kaféverksamhet. Vi hoppas att det här kommer att betyda mycket mer för ortsbefolkningen också än vad det har gjort tidigare. Det ska vara en plats för alla, säger Mattias Berglund till Sameradion & SVT Sápmi.

Andreas Hinzer, utvecklingschef på Gällivare kommun är också nöjd med det nya avtalet. Han säger i pressmeddelandet att Gällivare blir alltmer synonymt med fritids- och naturupplevelser och är en plats dit alltfler kommer för att uppleva natur. Med Ávki, menar Hinzer kan utvecklingen fortsätta.

Mattias Berglund säger att man i företaget Ávki har en bred kompetens just inom renskötseln och samiskt näringsliv.

- Vi ser det som ganska naturligt att vi kan vägleda turismen om vad renskötseln innebär och vilken hänsyn man måste ta så att man inte stör renskötseln, säger Berglund.

Det nya avtalet börjar gälla 1 januari 2018 och planeringen för att komma igång har startat.

- Idag har vi uppstartsmöte med kollegor. Vi planerar verksamheten så gott som det går i olika rutinbeskrivningar, om marknadsföring och kontakt med besöksnäring för att hitta de olika samarbetspartner som finns. Det är kort om tid, vi jobbar för högtryck, säger Mattias Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista