Klimatstenen överlämnas till maorierna av Milañ Loeak från Marshallöarna
1 av 2
Under klimattoppmötets i Bonn lämnades klimatstenen vidare till Noah Pene från maorifolket på Nya Zeeland av Milañ Loeak från Marshallöarna. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
I Bonn under klimatförhandlingarnas sista dag lämnades stenen från Sápmi, som varit hos Milañ Loeak på Marshallöarna, över till Maorifolket.
2 av 2
Klimatstenen från Sápmi, som varit hos Milañ Loeak på Marshallöarna, lämnades under en känslosam ceremoni över till Maorifolket. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Krönika efter klimattoppmötet i Bonn

"Förhoppningsvis kan stenen ge lite tur och kraft"

Milañ Loeak lämnade över stenen hon tog emot på klimattoppmötet i Paris. Stenen som började i Kiruna och bars av människor i en klimatstafett till Paris. Hennes beskrivning av det nya klimatets hot, är ett av de starkare intrycken på mig efter FN:s klimatförhandlingar i Bonn.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Milañ Loeak är bland annat klimataktivist från Marshallöarna, och dotter till landets president. På Marshallöarna finns inga berg eller höga platåer. ”Vi kan inte fly någonstans när isen smälter och havsnivån höjs.”, sa hon med stenen i handen när hon lämnade över den till näste bärare, Noah Pene från Maorifolket.

Vi kan inte fly någonstans när isen smälter och havsnivån höjs

Frågan om urfolkens deltagande i klimatförhandlingarna var en viktig fråga för många. De långa förhandlingarna drog ut långt in på nätterna innan man till slut kunde enas vid en text som ska tas upp till diskussion igen om ett halvår. Många var positiva till att det nu finns en grund att jobba vidare på.

För mig, som för första gången bevakade ett COP-möte, är det två ord som fastnat. Finansiering och ansvar. De orden kan man bryta ner till flera så som Anpassningsfonden, Loss and damage och Nationella klimatplaner. Frågor som bland annat handlar om hur utvecklingsländer ska få hjälp att ställa om till ett förändrat klimat, och även få ekonomisk hjälp vid klimatkatastrofer.

För mig, som för första gången bevakade ett COP-möte, är det två ord som fastnat. Finansiering och ansvar.

Det är frågor som har varit svåra att komma helt överens i. Vi är här för att kämpa för vår överlevnad som ett folk i Stilla havet. Vi hör politiska tal, men gapet mellan retorik och verklighet är väldigt stort”, sa Noelene Nabulivou från Fiji, när det gäller frågan om skador och förluster. Hon företrädde två organisationer och var på plats för att påverka beslutsfattarna.

Vi är här för att kämpa för vår överlevnad som ett folk i Stilla havet. Vi hör politiska tal, men gapet mellan retorik och verklighet är väldigt stort 

Nu har alla lämnat Bonn och åkt hem till sitt. Om ett år i Polen ska länderna enas om hur vi ska nå Parisavtalets mål. Det återstår att se hur mycket länderna är villiga att satsa.

Kanske har Noah Pene från Aotearoa/Nya Zeeland med sig stenen han fick ta över från Marshallöarna i år. Förhoppningsvis kan stenen ge lite tur och kraft. Klimatförhandlingarna kommer att behöva det.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".