Fredrik Prost i mitten omgiven av Mikael Pirak, Sámi Duodjis styrelseordförande och Mari-Ann Nutti, Vd Sámi Duodji.
Fredrik Prost i mitten omgiven av Mikael Pirak, Sámi Duodjis styrelseordförande och Mari-Ann Nutti, Vd Sámi Duodji. Foto: Lisa Utsi/Sameradion & SVT Sápmi
Jokkmokks marknad

Fredrik Prost fick inte med sin kritiska text i marknadsprogrammet

6:59 min

Asa Kitok-stipendiaten Fredrik Prost skulle skriva inledningstexten i programmet för marknaden 2017. Han tog upp Jokkmokks koloniala historia med bland annat tvångskristnande och trumbränning. Men texten kom inte med i programmet och Prost känner sig censurerad. Från kommunens sida säger man dock att det inte alls handlar om censur.

 – Jag tycker givetvis det är fel att censurera folk som inte har samma syn som kommunen, säger Fredrik Prost.

Meningarna går isär kring det som inträffat. Kommunens marknadsgeneral Birgitta Nilsson säger att det inte handlar om censurering, utan att de har tänkt om vad gäller marknadsföring och kommunikation.

 – Vi hade påbörjat ett arbete innan förra marknaden och i det ingick att vi gärna ville ha sidan 3 i programmet som vår egen, därför föreslog vi istället för Sámi Duodji att de skulle lägga hans text i deras egen annons.

Men den här förklaringen köper inte Fredrik Prost. Han säger att han skickade in texten och fick som svar en uppmaning om att ändra och ta bort vissa av de mest kritiska delarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista