Kåta av skogssamisk modell
Arkivbild: Skogssamisk kåta i Lycksele. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio
Árviesjávrrie/ Arvidsjaur

Prisas för sitt arbete med skogssamisk byggtradition

5:32 min

Timmerhantverkaren Eric Öberg från Fjällbonäs utanför Arvidsjaur har utses till Årets Vägvisare 2017 för sitt arbete med att bevara den skogssamiska byggnadstraditionen.

Arvidsjaurs kommunen har sedan 2012 delar ut Årets Vägvisare till en person, förening eller organisation som gjort insatser av betydelse för det umesamiska språket eller den skogssamiska kulturen.
– Jag är så klart stolt och jag att jag fått mitt arbetet uppskattat, säger Eric Öberg som den 18 november utsåg till årets vägvisare.

Eric Öberg bor sedan 2013 på Nordingrå i Ångermanland och arbetar som timmerhantverkaren och har arbetar med att renovera gamla hus och byggnader, bland annat skogssamiska.

Han både renoverar gamla kåtor och häbren och bygger nya utifrån den skogssamiska byggtraditionen. Under hösten så invigdes en kåtan som han byggt utanför en skola i Arvidsjaur.
– Jag har inte kopiera en befintligt, utan inspireras utav äldre som finns, bland annat en modell som heter Niillas-kåtan, säger Eric Öberg.

Hoppas att fler vill renovera sina kåtor

Eric säger att det är viktigt att föra vidare den skogsamiska byggtraditionen vidare:
– Det är en del av kulturen som allt annat och den finns en funktion med kåtor och häbren. Man kan använda dem, de är funktionella och man kan använda dem än idag. Det är viktigt att bevara dem som finns och bygga nya.

Eric som alltid varit intresserad av hantverk tycker att utmärkelsen Årets Vägvisare gör att det bebyggda kulturarvet får uppmärksamhet och han hoppas fler vill lägga sina pengar på att renovera sina kåtor och häbren istället för renovera köket eller badrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista