Ulrica Grubbström, vd Västerbottens museum. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Ulrica Grubbström, Västerbottens museums vd. Foto: Peter Öberg/ Sveriges Radio.
Rádio Sápmi

Ny utställning lyfter Sveriges urfolk och fem nationella minoriteter

4:07 min

Utställningen Prioritet: Minoritet tar sin utgångspunkt i Sveriges urfolk och fem nationella minoriteter och tar ett nytt grepp genom att öppna utställningen med delvis tomma montrar och väggpartier.

Hör Ulrica Grubbström, chef på Västerbottens museum och Sylvia Bäckström i judiska föreningen.

Sveriges fem nationella minoriteter är judar, sverigefinnar, tornedalingar, romer och samer som också är ett urfolk. Trots att alla har levt och verkat i Västerbotten i århundraden finns mycket lite samlat och beskrivet i museets arkiv om minoriteters villkor och liv. Den här utställningen vill ändra på det. 

- Vi har nu tillsammans möjlighet att fylla ett tomrum så att kommande generationer får en mer rättvis bild av Västerbotten på 2000-talet, säger Ulrica Grubbström, länsmusechef och VD på Västerbottens museum.

Projektet är på tre år och förhoppningen är att det skall leda till en dokumentärfilm om utställningen Prioritet: Minoritet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista