Hiroshi Maruyama, hedersprofessor vid Uppsala universitet och forskar om Ainofolket och konstnären Tomas Colbengtson
1 av 2
Foto: Anna Sunna/ Sameradion & SVT Sápmi
Hiroshi Maruyama, hedersprofessor vid Uppsala universitet och forskar om Ainofolket och konstnären Tomas Colbengtson
2 av 2
Hiroshi Maruyama, hedersprofessor vid Uppsala universitet och forskar om Ainofolket och konstnären Tomas Colbengtson Foto: Anna Sunna/ Sameradion & SVT Sápmi

Konstnärer och forskare lyfter urfolkens situation på möte i Japan

I en gemensam konstutställning och forskarkonferens vill de sätta ljuset på urfolkens rättigheter och situation, både i Japan, Norden och världen.

Hiroshi Maruyama som är hedersprofessor vid Uppsala universitet och forskar om Ainofolket. Han berättar att Aino visserligen är erkända som urfolk i Japan men trots det inte är delaktiga i beslut som berör dem. 

- Den lagstiftning som berör Ainofolket tillåter dem inte att själva besluta om sina interna angelägenheter.

Det finns rådgivande organ i frågor som rör Aino, där de själva deltar, men den kvinnliga representationen är väldigt låg. Speciellt kvinnor är utestängda från beslutsfattande. Hiroshi Maruyama som är en av dem som arrangerar mötet som hålls i Sapporo är väldigt glad att Ainokvinnornas egen organisation är en av medarrangörerna. Och han vill att diskussionerna från konferensen i Sapporo ska stärka urfolken, och lyfter konferensens tre syften.

- Först och främst vill vi lyfta rättigheterna som finns i FN:s urfolksdeklaration. Andra målet är att dela med oss av resultaten från konferensen i Japan och sist men inte minst stärka Ainokvinnorna.

Konstnären Tomas Colbengtson sitter också i kommittéen som organiserar konferensen, han hoppas att konstutställningen i Japan också ska komma att visas på hemmaplan i Skandinavien.

- Konsten har sitt eget språk att konfrontera de här frågorna, och akademikerna har sitt sätt - här sammanför vi dem.

I måndagens Ođđasat kan du se tv-inslaget 10:45 minuter in i sändningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista