Johanna Lindqvist och Emma Lindqvist.
Initiativtagare Johanna Lindqvist och Emma Lindqvist. Foto: Malin Grönborg
#metoo

Journalister i upprop mot sexuella trakasserier i branschen

2:10 min

4 084 journalister har skrivit under uppropet #deadline mot sexuella trakasserier inom journalistiken. – Det är allt från våldtäkter till kränkande ord, säger en av initiativtagarna journalisten Johanna Lindqvist.

Läs vittnesmålen och uppropet #deadline här.

Johanna Lindqvist är en av initiativtagarna till uppropet där man samlat in hundratals vittnesmål från journalister som beskriver hur de utsatts av kollegor:

– Det är allt från våldtäkter till kränkande ord till skämt som inte alls är skämt men man skrattar ändå med för att hålla god stämning, eller tafsande eller övergrepp på alla möjliga olika sätt, säger hon.

I uppropet #deadline vittnar hundratals kvinnliga journalister om hur de blivit sexuellt trakasserade av kollegor på lokala och rikstäckande medier, på Sveriges Radio, SVT, TV4 och på dagstidningar och kvällstidningar

Läs mer hos Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista