Pojke räcker upp handen i klassrum
Nästa år kommer nationella provet skrivas på samiska nationaldagen. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Henrik Montgomery/TT

Samiska barn får fira sin nationaldag i skolbänken

I februari blir det nationella prov på samiska nationaldagen. Det har Skolverket bestämt efter samråd med sameskolchefen.

I Staare/Östersund förbereder sig samer nu för ett stort firande av att det var 100 år sedan som det första samiska landsmötet hölls på svenska sidan av Sápmi. En av huvuddagarna för firandet är just 6 februari, men samiska barn i årskurs 6 kan inte delta eftersom de måste göra nationella prov.

Det handlar om delprov i svenska samt svenska som andraspråk i årskurs 6. Proven består av delprov som genomförs antingen under en provperiod eller på bestämda provdatum, detta för att minimera risken för att innehåll i proven blir känt i förväg för andra elever.

Redan förra året vände sig skolverket till sameskolchefen Annechatrin Brandén för en avstämning eftersom ett provtillfälle för nationella provet var satt till den 6 februari 2018.

Skolverket var medveten om att 6 februari är samefolkets dag och ville därför klargöra med sameskolstyrelsen om detta var lämpligt eller ej.

Sameskolchefen Annechatrine Brandén skriver i mejl till Sameradion & SVT Sápmi att hon vid samtalet med Skolverket uttryckt att hon ansåg det olämpligt att lägga nationellt prov det datumet.

Brandén skriver:

"Datumen rår vi inte över då det är Skolverket som fattar beslut kring proven och som berör samtliga elever i hela Sverige. Jag blev uppringd av Skolverket som ville stämma av med datum och att de såg att ett av proven skulle hamna på samernas nationaldag. Jag förde fram vår synpunkt att vi anser att det inte var lämpligt samtidigt som jag förstod svårigheten i att hitta ett annat lämpligt datum. Vi kom överens om att datumet låg kvar men våra elever gör provet en dag senare så att det inte kolliderar med nationaldagen."

Brandén godkände ändå alltså datumet till Skolverket, men med en överenskommelse om att elever vid de fem sameskolorna ska få göra provet en annan dag. Det här undantaget gäller dock inte samiska elever i årskurs 6 på de kommunala skolorna. 

Men enligt uppgifter från Skolverket så verkar det funnits möjligheter för Sameskolchefen att påverka frågan om provdatum. 

I ett mejl till Sameradion & SVT Sápmi skriver pressekreteraren på Skolverket:

"Inför planeringen av den föreskrift som reglerar datumen för nationella prov, tog Skolverket muntligen kontakt med sameskolstyrelsen eftersom man var medveten om att den samiska nationaldagen inträffar den 6 februari. Sameskolstyrelsen gav då klartecken för att använda den 6 februari för nationella prov. Avstämningen skedde för c:a ett år sedan, då Skolverket arbetade med denna planering."

Efter att provdatumen för de nationella proven offentliggjorts så är det många som har reagerat på att samiska barn måste sitta och skriva nationellt prov på sin nationaldag.

På sociala medier riktas kritik mot att Skolverket valt just den dagen för nationella prov. Även sameskolchefen Brandén kritiseras för att ha godkänt den 6 februari som provdatum.  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista