Curt Emmoth
Curt Emmoth Foto: Lars Ola Marakatt, Sameradion & SVT Sápmi

Nytt stipendium för samiska slöjdare, konstnärer eller musiker

2:20 min

Nu finns nytt stipendium att söka för dig som är samisk slöjdare, konstnär eller musiker. Det heter Sápmi Art och ska ge unga samer möjlighet att utvecklas för att kunna leva på sin konst, slöjd eller musik säger företagaren Curt Emmoth.

- Många har  förhoppningen att leva av sin konst. Och för att göra det måste man göra det affärsmässigt.

Företagaren Curt Emmoth äger 11 bolag, främst i fastighetsbranschen. Men han säger sig vara intresserad av det samiska. Och sen en tid tillbaka driver han ett nytt projekt. I det ingår att dela ut stipendier till samiska konstnärer, slöjdare och musiker.

- Vi är beredda att utveckla det och söka ytterligare konstnärer och är beredda att ge dem stipendier så de kan fortsätta med sin verksamhet. och förhoppningsvis börja jobba med oss om dom så vill. Vi har inget sådant krav, säger Curt Emmoth.

Totalt 50 000 kronor ska tre få dela på. Vilka de blir ska offentliggöras under Jokkmokks marknad i början av februari.

Men Curt Emmoth är omdiskuterad bland vissa kretsar då han för två år sedan startade med att sälja sprit med samisk tema och kallade sin sprit för jojk. För de blev han DO-anmäld men klarade sig utan att diskrimineringsombudsmannen startade utredning. 

Emmoth säger dock att de här pengarna till stipendierna inte kommer från spritinkomsterna. I årsredovisningar kan man också se att just de bolaget gått med förlust sedan starten.

- Det finns ingen sådan sammankoppling. Det gör det inte. De bolaget finns kvar och lever vidare men det är ganska små omständigheter.

Hur ser du på kritiken då du blev anmäld till DO?

- De som gjorde det fick inget riktigt gensvar från DO och de var till Systembolaget och ville att de skulle revidera sina åsikter, och de ville de inte, säger Curt Emmoth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista