håller upp en kotte i handen
Leif Kullman med en 8000 år gammal grankotte från Åreskutan. Det nya fyndet från Tärnaglaciären är ännu äldre. Foto: Lisa Öberg

Över 11 000 år gammal grankotte funnen i Tärnafjällen

1:27 min

När glaciärer smälter gör forskare spännande fynd på marken som tidigare var täckt med is. Fyndet kullkastar de gamla teorierna om att granen skulle vara en sentida invandrare.

– Det borde vara Sveriges äldsta grankotte, säger Leif Kullman som är professor emeritus i naturgeografi vid Umeå universitet.

Han och hans kollegor hittade kotten när de letade efter gamla växtrester nedanför den smältande Tärnaglaciären i Västerbotten. Ett laboratorium i USA har med hjälp av C14-metoden daterat den till 11 200 år.

Läs mer hos Vetenskapsradion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista