Lax
– Man kan tvingas sänka fiskekvoter och fundera på om man måste förbjuda laxfiske under vissa tider om det inte blir bättre, säger Stefan Larsson, vid länsstyrelsen Foto: SVT

Situationen allvarlig i Vindelälven – laxynglen minskar dramatiskt

Antalet laxyngel i Vindelälven har minskat dramatiskt de två senaste åren. Länsstyrelsen menar att situationen är allvarlig. – Största oron är att vi inte vet vad som är problemet, säger Stefan Larsson, fiskekolog vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Under två år har det varit extremt få laxyngel i Vindelälvsälven i Västerbotten. Vid årets mätningar var det bara fyra yngel per hundra kvadratmeter i älven. I övriga älvar har det varit rikligt med laxyngel och detta oroar länsstyrelsen.

– Naturen är så att ibland går det upp och ner. Men vi är förbryllade över vad som händer just nu i Vindelälven, säger Stefan Larsson.

Läs mer hos SVT Nyheter Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista