Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
FN-granskning

Sametinget kritisk mot staten i FN-rapport

Publicerat torsdag 23 november 2017 kl 11.08
Sámedikki stivraságadoalli Per Olof Nutti raportta birra
(4:11 min)
Per Olof Nutti på plenum i Trondheim
Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Sametinget är bekymrad över fortsatta markintrång i Sápmi. Det är en av frågorna som Sametinget lyfter fram i en rapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Sverige är en av FN:s medlemsländer som undertecknat FN:s rasdiskrimineringskonvention. 

Konventionen övervakas av FN:s rasdiskrimineringskommitté, dit alla länder måste rapportera vartannat år.

Nu görs en djupare granskning av hur Sverige efterlever konventionen. Och till våren är Sverige kallat till förhör av FN:s rasdiskrimineringskommitté

Sametinget har inför den här granskningen skrivit en rapport till rasdiskrimineringskommittén. Bland annat lyfter Sametinget samernas bristande delaktighet i politiska beslutsprocesser rörande exploateringsfrågor.

Sametinget framhåller också bristen på kunskap om samer som i sin tur leder till diskriminering, hatbrott och rasism. Dessutom kritiserar Sametinget regeringens avsaknad av förståelse för samiska språkets hotade existens.

Läs hela rapporten längst ner i artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".