Per Olof Nutti på plenum i Trondheim
Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
FN-granskning

Sametinget kritisk mot staten i FN-rapport

Sámedikki stivraságadoalli Per Olof Nutti raportta birra
4:11 min

Sametinget är bekymrad över fortsatta markintrång i Sápmi. Det är en av frågorna som Sametinget lyfter fram i en rapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Sverige är en av FN:s medlemsländer som undertecknat FN:s rasdiskrimineringskonvention. 

Konventionen övervakas av FN:s rasdiskrimineringskommitté, dit alla länder måste rapportera vartannat år.

Nu görs en djupare granskning av hur Sverige efterlever konventionen. Och till våren är Sverige kallat till förhör av FN:s rasdiskrimineringskommitté

Sametinget har inför den här granskningen skrivit en rapport till rasdiskrimineringskommittén. Bland annat lyfter Sametinget samernas bristande delaktighet i politiska beslutsprocesser rörande exploateringsfrågor.

Sametinget framhåller också bristen på kunskap om samer som i sin tur leder till diskriminering, hatbrott och rasism. Dessutom kritiserar Sametinget regeringens avsaknad av förståelse för samiska språkets hotade existens.

Läs hela rapporten längst ner i artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".