Foto: Henrik Montgomery, Scanpix.
Foto: Henrik Montgomery, Scanpix.

Hoten och trakasserier mot politiker ökar

1:50 min

Brottsförbyggande rådet har undersökt svar från 8000 politiker i Sverige om sin utsatthet för trakasserier, hot och våld, och resultaten visar att allt fler folkvalda blir hotade.

 - Vi ser ju att totalt sett att utsattheten bland de förtroendevalda verkar ha ökat, tittar vi på olika politiska församlingar så ser vi att utsattheten verkar ha ökat inom samtliga politiska församlingar, säger Anna Frenzel är utredare på Brå.

Hoten mot de folkvalda ökar med tiden - det slår alltså brottsförbyggande rådet fast efter att 8000 politiker i landet svarat på en trygghetsundersökning som handlar om utsatthet för hot, trakasserier och våld.

De kanske mest uppseendeväckande siffrorna är att var fjärde politiker nu säger att de hotats, och att nästan en tredjedel, 29 procent, säger att de har censurerat sig själva i något sammanhang kopplat till sitt uppdrag.

I undersökningen har BRÅ inte tillfrågat de folkvalda i Sametinget, men redan för fem år sedan la ledamöter fram förslag på att Sametinget ska anta en policy mot kränkande behandling då de ansåg att det fanns ledamöter som kände sig rädda i samband med Sametingets möten.

Lars Wilhelm Svonni har suttit i Sametinget sedan det öppnade 1993, och han har inte sett en trend att hoten ökat hos dem.

- Jag kan inte tycka det för att jag har ju varit med så länge så att jag har inte sett nån form av hot och trakasserier i Sametinget under min tid och det är 25 år nu, säger Lars Wilhelm Svonni.

Utsattheten har alltså ökat bland oberoende om en är politiker på lokal eller nationell nivå. Dessutom visar undersökningen från Brottsförebyggande rådet att kvinnor är mer utsatta än män i sociala medier.

- Däremot ser vi att det är en större andel män än kvinnor som uppger att de utsätts för fysiskt våld, och då ser vi att det oftast handlar om knuffar eller lindrigare slag.

Men det förekommer även grövre våld, men det är väldigt ovanligt, säger Anna Frenzel, utredare på Brottförebyggande rådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista