1 av 2
Tomas Sevä, Muonio sameby. Foto: SVT
2 av 2
Tomas Sevä, Muonio sameby. Foto: SVT

Gruvstart nära - inget avtal med berörd sameby

Kaunis iron AB meddelade i veckan att gruvverksamheten i Kaunisvaara i Pajala kommun startar upp till nästa sommar. Men gruvföretaget har ännu inget avtal med Muonio sameby, som berörs av gruvdriften. En medveten strategi menar samebyn.

- Det är väl en medveten strategi man har som gruvbolag och försena allting som har med renskötsel att göra. Renskötseln är så komplex, det är så stora åtgärder man behöver göra för att kunna bedriva renskötsel i ett gruvområde, det är ju näst intill omöjligt ändå, säger Tomas Sevä, samebyns ansvarige för gruvfrågor.

Kaunis irons platschef Åsa Allan menar dock att de har haft ett bra möte med samebyn för två veckor sedan och att de kommer ta fram ett förslag på samverkansavtal kring de här frågorna.

-  Det här har varit en process, det är först nu som vi så att säga går ut och officiellt meddelar att nu kör vi igång. Och de här processerna måste vi hantera parallellt, säger Åsa Allan.

Gruvan i Kaunisvaara lades ned 2014, när Northland Resources gick i konkurs. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".