Amilia Blind, Máret Elle Blind, Anne Merethe Sikku
1 av 3
Amilia Blind, Máret Elle Blind, Anne Merethe Sikku några av alla barnen i Soppero sameförening Foto: Anneli Marainen/ Sameradion & SVT Sápmi
De första protokollen som nyss hittades visar att sameföreningen är äldre än man trott
2 av 3
De första protokollen som nyss hittades visar att sameföreningen är äldre än man trott Foto: Anneli Marainen/ Sameradion & SVT Sápmi
Carina Nutti Sikku ja Monica Nutti Blind
3 av 3
Carina Nutti Sikku och Monica Nutti Blind leder sameförenings barnverksamhet Foto: Anneli Marainen/ Sameradion & SVT Sápmi

Soppero sameförening firar 60 men är äldre så…

6:14 min

Efterforskningar som sameföreningens medlemmar gjort inför helgens jubileum visar att sameförening i själva verket funnits i hela 65 år.

Kanske är sameföreningen extra viktig för just barnen i Soppero, för två gånger i veckan så gott som hela året träffas de och sportar ihop. Systrarna Monica Nutti Blind och Carina Nutti Sikku leder barnverksamheten två gånger i veckan, året om - just ikväll är det innebandy.   

Det var redan 1952 som föreningen bildades, då med namnet Saarivuoma renskötarklubb, och den fjärde februari det året höll de sitt första möte. Föreningen bildades i likhet med andra sameföreningar på den tiden för att samerna själva ville påverka sin situation.  Å en viktig fråga för Soppero sameförening på 50-talet var att ordna bättre bostäder till samebyns renskötarfamiljer. 

På 70-talet började medlemmarna tävla i skidor och så är det säkert är en och annan som minns alla fotbollspokaler som föreningen kammade hem på den tiden. Men olika kulturaktiviteter har alltid varit centrala, allt från samedanser, teatrar, konserter, kurser och mycket mer - och Monica Nutti Blind tror att så länge det finns medlemmar som har idéer kommer föreningen att finnas kvar. Det finns plats för alla, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista