Helena Dådring vid plenum i Trondheim
Helena Dådring Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Förslag om policy mot kränkande behandling i Sametinget följdes inte upp

Helena Dådring: Vi upplevde att man inte fick ha olika åsikter
2:00 min

Hoten mot folkvalda ökar i hela landet. Dåvarande sametingspolitikern Helena Dådring reagerade redan för fem år sedan på trakasserier bland de folkvalda, och ville starta upp ett trygghetsprogram för Sametinget. Men trots att fem år har gått, har inget hänt.

- Vi upplevde att man inte fick ha olika åsikter i mångt och mycket, utan att det förekom hot och andra trakasserier, säger Helena Dådring.

För fem år sedan vittnade politikerna Helena Dådring och Sara Larsson om en stämning på Sametinget som gjorde ledamöter otrygga och rädda - och de la fram ett förslag om att inrätta en policy och handlingsplan mot kränkande behandling för de folkvalda - där också politikerna skulle utbildas i hur de ska hantera sådana händelser.

Förslaget godtogs två år senare, under ett möte där Håkan Jonsson, dåvarande styrelseordförande, och Per-Olof Nutti som leder styrelsen idag satt med. Det har alltså varit så viktigt för ledamöterna i Sametinget att komma till bukt med det som gör att politiker känner sig otrygga - men ändå har inget hänt under två mandatperioder.

Det kan tyckas märkligt - eftersom Per Olof Nutti själv så sent som i augusti själv efterlyste en policy mot kränkande behandling då Christina Åhrén blev hotad.  

- Självklart har vi en skyldighet att uppfylla det som står i motionen, och målet är ju nu att få fram en policy som förhindrar att sånt här sker, säger Per Olof Nutti.

Brottsförebyggande rådet har lagt fram en rapport som visar att hoten mot folkvalda ökar i hela landet. Missen i undersökningen från BRÅ är att de inte har pratat med representanter i Sametinget - men förslaget om att inrätta en policy mot kränkande behandling visar alltså problemet även finns bland de folkvalda i Sametinget.

Håkan Jonsson, säger att motionen inte blev förverkligad under hans mandatperiod, men att han har varit vaksam mot trakasserier.

- Skulle jag under min tid som styrelseordförande ha uppmärksammat ett sådant fall så skulle jag naturligtvis på ett eller annat sätt har reagerat, och det kan ju ha inneburit att man kunde gjort en polisanmälan, säger Håkan Jonsson i Jakt- och Fiskesamerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".